Privreda

Čepurin: "Južni tok" po planu

Čepurin: "Južni tok" po planu
Čepurin: "Južni tok" po planu

BEOGRAD - Izgradnja i puštanje u rad dionice gasovoda "Južni tok" na teritoriji Srbije ide u skladu sa planom, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

On je rekao za Itar-tas da, kada je riječ o tenderu za projektovanje gasovoda u Srbiji, sve ide u skladu sa planom i da nema nikakvih prepreka sa srpske strane.

Čepurin je istakao da će početak građevinskih radova biti u skladu sa rezultatima tendera, koji će biti poznati uskoro.

On je podsjetio da je na sastanku ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem 20. juna u Moskvi srpska strana potvrdila spremnost da realizuje projekat prema planovima.

Čepurin je ocijenio da pristupanje Evropskoj uniji /EU/ neće riješiti osnovne probleme Srbije.

Kao potvrdu ovoj svojoj tvrdnji, Čepurin je naveo da su za deceniju i po kretanja Srbije ka EU realizovana dva velika investiciona projekta - fabrika automobila italijanskog "Fijata" u Kragujevcu i ruski "Gaspromnjeft" u Novom Sadu.

"O efikasnosti ruskog projekta govori to što 14 odsto budžeta Srbije čini plaćanje rusko-srpske kompanije `NIS`. To je više od jedne milijarde evra", naveo je ruski ambasador.

On je istakao da saradnja Rusije i Srbije treba da bude na osnovu uzajamne koristi.

Govoreći o rekonstrukciji srpske željezničke infrastrukture, koja se izvodi pomoću ruskog kredita, Čepurin je naveo da se neki radovi obavljaju i prije predviđenog roka.

"Nakon što je 23. maja primljena molba srpske strane za pomoć za popravku pruge Beograd-Bar oštećene u poplavama, ruski stručnjaci su do 30. maja raščistili niz dionica i napravili plan obnove", rekao je Čepurin.

On je naveo da je ruska strana pokazala spremnost da promjeni rokove za realizaciju ugovora sa 2015. na 2014. godinu, te da namjerava da u najskorije vrijeme počne remont dijelova pruge Beograd-Bar u dužini od 200 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije