Privreda

Deblokirati račun "Aluminija" na period od 60 dana

Deblokirati račun "Aluminija" na period od 60 dana
Deblokirati račun "Aluminija" na period od 60 dana

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH /FBiH/ zadužila je danas Upravu "Elektroprivrede HZHB" Mostar da deblokira račun "Aluminiju" Mostar na period od 60 dana, te da odmah obustavi postupak isključenja napajanja električnom energijom ovog kombinata.

Odluka je donesena na sjednici Vlade u Sarajevu, uvažavajući uslove "Elektroprivrede" koja zahtijeva redovno plaćanje mjesečne fakture, te realan plan otplate ukupnog dosadašnjeg duga, kao i čvrst stav "Aluminija" da mu sadašnje poslovanje omogućava redovno plaćanje tekuće mjesečne potrošnje električne energije, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Uprava i Nadzorni odbor "Aluminija" zaduženi su da odmah po deblokadi računa pokrenu razgovore s komercijalnim bankama i poslovnim partnerima o osiguranju garancije za otplatu postojećeg duga za električnu energiju prema "Elektroprivredi HZHB" Mostar, te da o tim aktivnostima svakih 15 dana informišu Vladu FBiH.

Vlada FBiH razmatrala je danas Informaciju o načinu rješavanja duga kompanije "Alumunij" Mostar prema "Elektroprivredi HZHB" Mostar i jednoglasno donijela više zaključaka s ciljem rješavanja ovog problema, ali i održavanja nastavka proizvodnje u ovom kombinatu.

Prije toga Vlada je informisana o dosadašnjim pregovorima dvije kompanije kao i pokazateljima poslovanja aluminijskog kombinata u ovoj godini, a koje su iznijeli finansijski direktor "Elektroprivrede HZHB" Ivana Bunoza i finansijski direktor "Aluminija" Tomislav Lovrić.

Uprave "Elektroprivrede HZHB Mostar" i "Aluminija" su obavezane da pristupe izradi i potpisivanju sporazuma o reprogramu duga u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava.

Zaključeno je da ovaj sporazum treba da sadržava i garancije za povrat duga "Aluminija" prema "Elektroprivredi HZHB". Jedan od zaključaka je i da je uslov za sklapanje sporazuma uredno izmirivanje tekuće fakture koju "Elektroprivreda HZHB" ispostavlja "Aluminiju" Mostar.

U vezi s tim data je saglasnost "Elektroprivredi HZHB" da u slučaju kašnjenja u plaćanju tekuće fakture može pokrenuti sve mehanizme prinudne naplate duga.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda rečeno je da je došlo do značajnih pozitivnih pomaka u saradnji ovih kompanija i da je aktuelna uprava "Aluminija" iz mjeseca u mjesec znatno smanjivala gubitke, tako da je aluminijski kombinat sada u mogućnosti da izmiruje tekuće obaveze prema "Elektroprivredi HZHB".

Vlada Federacije nastaviće sa podrškom konsolidaciji "Aluminija", a takvo opredjeljenje očekuje i od Vlade Hrvatske, malih dioničara i banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije