Privreda

Đokić u Srebrenici: Sektor rudarstva u fazi razvoja

Đokić u Srebrenici: Sektor rudarstva u fazi razvoja
Đokić u Srebrenici: Sektor rudarstva u fazi razvoja

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je sektor rudarstva u Srpskoj u fazi razvoja i da su u toj oblasti do sada izdate 83 koncesije, koje su aktivne.

"To pokazuje da u toj oblasti bilježimo rast i razvoj", rekao je Đokić, koji je učestvovao u radu prvog Rudarsko-geološkog foruma "Srebrenica 2015".

On je napomenuo da je sektor rudarstva u Republici Srpskoj važno područje i da mu Vlada daje izuzetno veliki značaj.

"U narednom periodu radićemo na izradi nove strategije upravljanja i korištenja mineralnih sirovina u Srpskoj. Želimo da, pored do sada postignutih rezultata, ovu oblast dalje razvijamo i unapređujemo", rekao je Đokić novinarima u Srebrenici.

On je istakao da je namjera da se resursi koriste efektivno i efikasno, ali da se istovremeno njima upravlja i u interesu budućih generacija.

Đokić je naveo da se u smislu upravljanja ovakvim i drugim prirodnim resursima mora biti krajnje racionalan, te da smatra da se to u Rudniku olova i cinka "Sase" i pokazuje.

Prema njegovim riječima, u ovom rudniku je vidljivo kako se posvećenošću ljudi, njihovim odlučnim profesionalnim pristupom, jedno područje koje je prije samo deset godina bilo zapušteno, zanemareno, može vratiti u život.

Kao posebno važno Đokić je istakao visoke rezultate koje ostvaruje kompanija "Gros" u eksploataciji rude olova i cinka i u fazi prerade.

"Ovdje je zaposleno 528 radnika, prosjek plata je veći od 900 KM što je iznad prosjeka plata u Republici Srpskoj, koja je trenutno na nivou od 826 KM. Godišnja proizvodnja se ostvaruje u obimu od 3.900 tona što upućuje na intenzivan, profesionalan i veoma uspješan rad", kaže Đokić.

On je ukazao na obim rasta u sektoru rudarstva, eksploatacije mineralnih sirovina, ali i drugih industrijskih grana u Republici Srpskoj.

Ministar Đokić zahvalio je britanskom ambasadoru u BiH Edvardu Fergusonu što je danas prisustvovao prvom Rudarsko-geološkom forumu.

"Drago mi je da će svojim prisustvom ohrabriti i druge investitore koji žele i imaju interes da ulažu na ove prostore, da te investicije mogu biti veoma uspješne, da mogu ostvariti profit ali i istovremeno doprinijeti ukupnom ekonomskom rastu i razvoju", rekao je Đokić.

On kaže da je zahvalan britanskom ambasadoru jer želi da podstakne ekonomski rast i razvoj u Republici srpskoj, odnosno cijeloj BiH.

Đokić je napomenuo da je Velika Britanija, jedan od investitora u Republiku Srpsku putem podrške firmi "Mineko", koja je većinski vlasnik kompanije "Gros".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije