Privreda

Dnevna proizvodnja mlijeka 3.800 litara

Dnevna proizvodnja mlijeka 3.800 litara
Dnevna proizvodnja mlijeka 3.800 litara

BIJELJINA - Na farmama Poljoprivrednog dobra "Semberija" trenutno ima 260 muznih grla, koja dnevno proizvedu 3.800 litara punomasnog mlijeka, rekao je Vlado Živanović, rukovodilac stočarske proizvodnje ovog dobra.

On je naveo da sva proizvodnja ide u Kozarsku Dubicu.

Živanović kaže da na ovoj farmi u prosjeku bude uzgojeno od 70 do 80 junadi.

"Od 260 krava godišnje dobijemo 150 teladi. Žensku ostavljamo za priplod, a mušku tovimo, odnosno ne prodajemo", rekao je Živanović.

On je najavio mogućnost da do ljeta ovo dobro preko resornog ministartva dobije 300 uvoznih junica.

"Prema planu koji imamo, za pet do šest godina na ovaj način bismo proširili zahvat na 1.000 muznih grla", rekao je Živanović.

On je podsjetio da bi, prema planu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u ovoj godini u Srpsku trebalo da bude uvezeno 3.000 grla, od kojih bi Poljoprivredno dobro "Semberija" dobilo 300 i to, najvjerovatnije, austrijskog simentalca.

Živanović kaže da na Poljoprivrednom dobru "Semberija" postoje dvije štale dovoljne za ovaj broj muznih krava, te da je u planu adaptacija trećeg objekta u koji bi trebalo uložiti oko milion KM, te obezbijediti kapaciteta od 480 muznih krava.

On je naveo da na Poljoprivrednom dobru "Semberija" postoji i svinjogojska farma, koju nastoje da prošire sa 110 priplodnih krmača na 200, koliki je i kapacitet farme.

"U ovoj godini plan je da imamo 140 svinja, a za dvije godine do 200 priplodnih krmača. To znači da bismo godišnje uspjeli da dođemo i do 3.000 bekona", rekao je Živanović i podsjetio da je ova farma, po kvalitetu proizvodnje bekona, najprepoznatljivija u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije