Privreda

Domaći proizvođači traže deklarisanje mesa

Domaći proizvođači traže deklarisanje mesa
Domaći proizvođači traže deklarisanje mesa

BANJALUKA - Bh. proizvođači zatražili su od nadležnih institucija da što prije bude uvedeno obavezno deklarisanje mesa koje se u prodajnim objektima nudi našim potrošačima.

Nakon što je Hrvatska nedavno stopirala pošiljku mlijeka iz RS, bh. farmeri ne miruju, te ističu da se u svojoj zemlji osjećaju nezaštićenima. Zahtijevaju da se na deklaraciji jasno naznači porijeklo proizvoda, ali i njegova sljedivost, kako bi se znalo koliko je meso staro, gdje je proizvedeno, a ko ga uvozi.

"Tako bi potrošači znali da je, primjera radi, zemlja porijekla Argentina, a da je država uvoznik Albanija te da je staro četiri ili šest mjeseci, a da košta pet maraka. Pored njega ćete imati meso iz BiH, staro četiri dana, a košta sedam maraka. Kupac će moći sam da se opredijeli da li će kupiti meso koje potiče bogzna odakle ili je ono iz BiH", kaže Stojan Marinković, predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH, koja djeluje pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dodaje da je tom ministarstvu poslat zahtjev u vezi sa deklarisanjem mesa, a u cilju zaštite domaće proizvodnje predložio je i da se formira ekspertna grupa kako bi u ovom sektoru sagledala situaciju u BiH i okruženju.

"Kao što je poznato, sva roba koja je u prometu ima deklaraciju, gdje se vidi sastav, porijeklo i slično, a jedino je u mesnici moguće samo pročitati o kojem artiklu se radi, kao i kolika je cijena", naglasio je Marinković.

On je, ujedno, ponovio zahtjev da se, kroz analizu krvi, kontroliše zdravstveno stanje uvezenih životinja namjenjenih za klanje.

"Hrvatska je prekinula vakcinaciju protiv svinjske kuge. Nakon što se prekine vakcinacija, dolazi do ekspanzije bolesti, što, na osnovu naših sumnji, Hrvatska pokušava prikriti", rekao je Marinković.

Istakao je da se Hrvatska tog problema pokušava riješiti tamo gdje nema kontrola, a to je BiH. Naglasio je da se sumnja da žive svinje, koje iz Hrvatske dolaze u BiH, imaju veliki procenat zaraženosti kugom.

"Te pošiljke prolaze kroz cijelu BiH, odnosno sa sjevera zemlje nalaze svoj put do Hercegovine, a cijela trasa sa eventualno zaraženim svinjama opasna je zona za razvoj svinjske kuge. Dakle, našim drumovima putuju male biološke bombe, koje mogu bitno da naruše cjelokupni poljoprivredni sistem BiH", tvrdi Marinković, dodajući da smo mi "na neki način deponija, te da konzumiramo sve i svašta".

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, rekao je da kompletan sistem u BiH radi tako da im se "više odmaže nego pomaže".

"Mi smo ugroženi kada je u pitanju proizvodnja i distribucija svinjskog mesa na našem tržištu. Hrvatska uvozi za svoje potrebe oko 60 odsto svinjskog mesa, a uz to su i najveći izvoznici prema BiH, što mnogo govori", ocjenjuje Maljčić.

I Marko Dragić, vlasnik svinjogojske farme "Top-farm" iz Nove Topole, zatražio je pojačanu kontrolu zdravstvene ispravnosti uvezene žive stoke.

"Ne stoji argumentacija da ćemo, ako uvedemo kontrolu zdravstvenog stanja životinja na gracnici, napraviti postupak suprotan međudržavnim ugovorima", naglasio je Dragić.

Oni su danas, na konferenciji za novinare održanoj u Banjaluci, najavili da će da prate koje korake će da preduzmu nadležne institucije, te da neće da dozvole da građani budu "pokusni kunići".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije