Privreda

Elektrokrajina: Distributivni gubici od 29% bili prije 2006.

Elektrokrajina: Distributivni gubici od 29% bili prije 2006.
Elektrokrajina: Distributivni gubici od 29% bili prije 2006.

BANJALUKA - Uprava "Elektrokrajine" Banjaluka je kao netačne i neutemeljene odbacila tvrdnje Ognjena Tadića, iznesene sinoć u emisiji "Apostrof" na ATV-u, u vezi poslovanja ove kompanije.

Tadić je, tvrde u "Elektrokrajini", pokazao "potpunu neupućenost u činjenično stanje u elektroenergetskom sektoru Republike Srpske".

Naime, "Elektrokrajina" je u prvih devet mjeseci 2014. zabilježila distributivne gubitke od 14,5 odsto, dok su visoki distributivni gubici u nivou koje pominje Ognjen Tadić bilježeni prije 2006, odnosno u vrijeme kada su Tadićeve partijske kolege bile na vlasti, što se može lako provjeriti u redovnim godišnjim izvještajima o poslovanju preduzeća, stoji u saopštenju.

Naprotiv, "Elektrokrajina" je od polovine 2006. preduzimanjem niza mjera na kontroli mjernih mjesta, otkrivanju neovlaštene potrošnje električne energije, te sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže, stalno smanjivala distributivne gubitke i dovela ih na najniži nivo u poslijeratnoj istoriji preduzeća.

Ni podaci koje je iznio Tadić o navodnim "gubicima 'Elektrokrajine' od 350 miliona KM koji su nestali iz sistema" takođe nisu tačni, što se može vidjeti i u Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o reviziji učinka pod nazivom "Distributivni gubici i potraživanja od kupaca u elektroenergetskom sektoru Republike Srpske" iz januara 2012, stoji u saopštenju "Elektrokrajine".

U Izvještaju se navodi da je MH "Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS), a ne sama "Elektrokrajina" kao dio sistema ERS, zbog distributivnih gubitaka iznad tolerantne granice u periodu 2006-2010. izgubila oko 60 miliona KM, a ne, kako navodi Tadić, 350 miliona KM.

"Ognjen Tadić je očito pomješao pojmove, jer su potraživanja od kupaca za isporučenu električnu energiju i to na nivou 'Elektroprivrede Republike Srpske', a ne same 'Elektrokrajine', iznosila oko 340 miliona KM, od čega značajan dio potraživanja potiče iz perioda prije 2006, što su kontatovali i revizori u svom Izvještaju", zaključuje se u saopštenju "Elektrokrajine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije