Privreda

Grad ojadio poljoprivrednike

Grad ojadio poljoprivrednike
Grad ojadio poljoprivrednike

SANSKI MOST - Grad mi je uništio kompletne zasade bundeve i bostana na površini od oko 15 dunuma, uništeno je i povrće, a i zasadi maline. Ovo je za mene veliki udarac, bavim se poljoprivredom i to mi je jedini izvor egzistencije.

Ispričao je Ifet Kumalić, poljoprivrednik iz Sanskog Mosta, kojem je olujno nevrijeme uništilo gotovo sve za šta je radio ovog proljeća.

"Imam suprugu i dvoje nezaposlene djece, ni sam ne znam kako dalje", kaže Kumalić.

Olujno nevrijeme praćeno gradom, koje je u ponedjeljak poslijepodne zahvatilo šire područje Sanskog Mosta, pričinilo je veliku materijalna štetu na poljoprivrednim kulturama, a ratari iz ovog kraja očajni su zbog gubitaka.

Najteža situacija zabilježena je na lokalitetu sela Čaplje, Hrustovo i Vrhpolje, gdje je, prema pričama mještana, grad padao duže od pet minuta, a mogli su ga sakupljati lopatama. Najviše su stradale mlade stabljike poljoprivrednih kultura, a prema procjenama poljoprivrednika za najveći dio usjeva nije moguć oporavak.

Na imanju farmera Naima Šarčevića, koji je jedan od većih proizvođača mlijeka na području sanske općine, grad je uništio mladi kukuruz i strne žitarice zasijane na oko stotinu dunuma zemljišta. Prema njegovim riječima, mlade stabljike su toliko oštećene da će se teško oporaviti.

"Za novu sjetvu jednostavno nemam sredstava, a silažni kukuruz je glavna hrana za stoku koju hranim. Nadam se da će vlasti imati razumijevanja za nevolje koje su nas snašle i da će nam pružiti materijalnu pomoć", kaže Šarčević.

Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sanskog Mosta, ističe da se radi o pravoj katastrofi. Dodaje da s terena dolaze informacije da i divlje svinje prave veliku štetu na zasijanim poljoprivrednim parcelama.

"U situaciji kada se poljoprivrednicima ne isplaćuju podsticaji, ovo je još jedan težak udarac za njih. Većina poljoprivrednika muku muči s finansijama i dodatna ulaganja za njih postaju nemoguća", rekao je Selimović.

Prema njegovim riječima, uskoro se očekuje da nadležna komisija izađe na teren i procijeni razmjere učinjene štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije