Privreda

HE na Drini zatražile veću cijenu struje

HE na Drini zatražile veću cijenu struje
HE na Drini zatražile veću cijenu struje

BANJALUKA - Zavisno preduzeće Hidroelektrane na Drini Višegrad uputiće u ponedjeljak Regulatornoj komisiji za energetiku RS zahtjev za povećanje proizvodne cijene električne energije.

Potvrdio je to u petak Mile Lakić, direktor ovog preduzeća, ističući da su svjesni situacije u kojoj se nalazi društvo, ali da su se morali odlučiti na takav korak kako bi preduzeće moglo funkcionisati.

"Prinuđeni smo da pokrenemo postupak prema regulatoru u smislu povećanja cijene na pragu hidroelektrane za nekih 0,5 do 0,6 feninga po kilovat-času električne energije", rekao je Lakić.

Prema njegovim riječima, trenutna cijena je 1,43 feninga po kilovat-času. "Naše obaveze u okviru tih 1,43 su naknade na ime korištenja prirodnih resursa koje uplaćujemo opštinama 0,5 feninga, zatim vodna naknada 0,01 fening, amortizacija 1,24 feninga i ako dodamo zakonsku obavezu, odnosno izmjene i dopune Zakona na ime korištenja prirodnih resursa od prošle godine od 0,5 feninga naše obaveze izvan plata radnika i ostalih nabavki su 2,25 feninga", rekao je Lakić. Prema njegovim riječima, do prošle godine su zahvaljujući izvoznoj cijeni koju definiše tržište uspjeli da te troškove usklade sa prihodima i da imaju pozitivno poslovanje prilikom planirane godišnje proizvodnje. Međutim, on je kazao da od kada postoji ta naknada koja ide u funkciji Fonda solidarnosti za potopljene od prošle godine nisu u prilici da funkcionišu pozitivno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije