Privreda

Kina kaznila Microsoft zbog utaje poreza

 Kina kaznila Microsoft zbog utaje poreza
Kina kaznila Microsoft zbog utaje poreza

LONDON - Kineska vlada kaznila je američkog softverskog giganta Majkrosoft (Microsoft) sa 140 miliona dolara zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

Kako piše britanski list "Fajnenšel tajms", pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Sinhua koja ne pominje Majkrosoft po imenu, već samo navodi da je kažnjena kompanija čije ime počinje na slovo "M" i koja ima identičan finansijski profil kao kompanija čije je sjedište u Sijetlu, američka firma je pristala da plati pomenuti iznos, ali ne kao kaznu zbog neplaćenog poreza, već u sklopu ispunjavanja "unaprijed dogovorenog bilateralnog ugovora o cijenama" postignutom sa kineskim vlastima.

"U 2012. godini, poreske vlasti Kine i SAD postigle su bilateralni ugovor o cijenama koji se tiče Majkrosoftovog poslovanja u Kini. Budući da ne možemo potvrditi da li je Majkrosoft kompanija na koju se misli u izvještaju Sinhue, naša kompanija podsjeća da konstantno plaća porez u Kini prema uslovima iz dogovorenog ugovora o cijenama", navodi se u saopštenju američke kompanije.

Kako izvještava Sinhua, kompanija "M" je privukla pažnju kineskih poreskih vlasti, jer je njena prosječna profitabilnost u Kini iznosila 12 odsto, dok je u proteklih šest godina prijavljivala gubitak u prosjeku od 18 odsto. Takođe je otkriveno da je više od polovine ostvarenog profita Majkrosoft prebacivao u svoje sjedište u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije