Privreda

Kising: Hypu će klijenti biti na prvom mjestu

Kising: Hypu će klijenti biti na prvom mjestu
Kising: Hypu će klijenti biti na prvom mjestu

"Vrijeme neizvjesnosti je prošlo i Hypo se vraća u regiju", tvrdi Ulrih Kising, novoimenovani predsjednik Uprave mreže Hypo Alpe Adria Bank za jugoistočnu Evropu (JIE), i dodaje da se sada ponovo mogu usmjeriti na rad i poslovanje sa svojim klijentima bez nekih prepreka iz prošlosti.

Kako kaže, namjera nove uprave je da se usmjeri na širenje poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, ali da istovremeno održe poziciju partnera za sve klijente iz privrede i javnog sektora.

To, kako objašnjava, podrazumijeva i rad na unapređenju postojećeg portfolija proizvoda i internih procesa s ciljem da budu u mogućnosti da svojim klijentima ponude bolje usluge i proizvode.

"Želimo da iskoristimo ono što nam ovo tržište nudi", kaže Kising, ocjenjujući da su za taj posao "veoma dobro opremljeni".

"Imamo omjer adekvatnosti kapitala koji iznosi 21 odsto, imamo veoma dobru bazu za finansiranje koja iznosi 2,1 milijardu evra, koju je obezbijedio kupac grupacije i koja će biti raspoređena u narednih osam godina u cijelom regionu", navodi Kising ističući da Hypo trenutno u cijelom regionu ima najčistiji kreditni portfolio.

On je podsjetio da su novi vlasnici banke "Advent International" i Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD.

"Advent je širom svijeta poznat kao investitor koji preuzme neku finansijsku instituciju, zaista radi na njenom razvoju poslovanja i na tome da postane profitabilnija. Sa druge strane imamo EBRD, a to je banka koja poznaje ovaj region i snažno podržava širenje poslovanja s malim i srednjim preduzećima i privredom", navodi Kising.

Kao dodatnu činjenicu na kojoj temelji optimizam, prvi čovjek banke za JIE istakao je da u RS i u FBiH imaju jedan sastav ljudi koji je posvećen rastu i razvoju.

"Promjena vlasnika znači da je period neizvjesnosti prošao, a nakon sastanka s kolegama stekao sma utisak da su svi veoma motivisani za rad i da su srećni zbog novih okolnosti koje ih još više motivišu. Mi ćemo dalje ulagati i raditi na širenju i rastu, a kada to kažem, mislim i na unapređenje proizvoda i usluga koje ćemo pružati", kazao je Kising.

On je podsjetio da su u periodu kada je banka bila nacionalizovana imali određene restrikcije koje više nemaju, što sad daje mogućnost da se više posvete razvoju.

Kako smatra, to su dobre vijesti za sve zaposlene, klijente, ali i cijelu zemlju.

Kising je uvjeren da će poslovanje biti efikasnije jer smatra da imaju dobru postojeću mrežu poslovnica u FBiH i RS, što mora da se iskoristi na pravi način kako bi postigli svoje ciljeve.

"Hypo grupacija u regionu trenutno zauzima sedmu poziciju, što je prilično dobro, ali imamo ambiciozne ciljeve", rekao je Kising.

Što se tiče rasta, navodeći činjenicu da imaju 240 poslovnica širom regiona i imajući u vidu resurse koje je već spomenuo, i uz stručni tim i osoblje na terenu, on je uvjeren da imaju potencijal za ostvarenje dobrih rezultata na tržištu.

"Što se tiče pozicije u BiH, Hypo se nalazi na trećoj poziciji, što je dobro, ali nam nije prioritet da se dignemo na drugu poziciju, ono što nam je cilj je da održimo tu poziciju, odnosno usmjerenje na podizanje profitabilnosti banke i rada s klijentima", kazao je Kising.

Takođe, napomenuo je da ne žele da čine greške koje su rađene u prošlosti, što znači da treba bolje da se upravlja rizicima pridržavajući se svih međunarodnih propisa.

"Kada govorim o greškama iz prošlosti, mogu da vam kažem da neće biti ulaganja u velike nekretnine, tako da želimo da se fokusiramo na mala i srednja preduzeća, jer su ona izvor rasta u regionu", smatra Kising.

Kao prednost navodi i to što je jedan od novih vlasnika EBRD, jer u ranijem periodu nije bio toliko dobar odnos s njima.

Prema njegovim riječima, s novim vlasnicima i ciljevima za pozicioniranje, banka ima dobar potencijal koji želi da iskoristi, što će u konačnici biti i u interesu klijenata.

Osvrćući se na tržište BiH, on je kazao da, pored potencijala u kreditiranju, treba raditi na rastu broja tekućih računa, jer se na taj način najbolje stiče uvid u stanje klijenta i koji proizvod bi za njega bio najbolji.

"To jednako važi za poslovanje sa stanovništvom, ali i sa malim i srednjim preduzećima, odnosno privredom. Takođe smatram da je potrebno imati uvid u sveukupne potrebe klijenata, jer se jedino na taj način može pronaći najbolja preporuka za proizvod koji možemo ponuditi", kazao je Kising.

I mobilno bankarstvo je jedna od oblasti u koju će biti ulagano, i to iz dva razloga. Kising kaže da kroz mobilno bankarstvo žele da ponude bolje usluge klijentima, a drugi razlog je taj što na mobilno bankarstvo gledaju kao na jedan vid kanala distribucije, jer i preko onlajna mogu da ponude svoje proizvode.

BiH potrebna brža administracija

Ulrih Kising, predsjednik Uprave mreže Hypo Alpe Adria Bank za JIE, smatra da je region, a samim tim i BiH, obećavajuće tržište i vidi potencijal za njegov rast.

Ipak, smatra da je prijeko potrebno da se u BiH radi na unapređenju i ubrzanju administracije, te da se stabilizuje pravni sistem, koji bi trebalo da bude više okrenut ka Zapadu.

"Onog trenutka kada se uspostavi takav pravni sistem i kada administracija postane efikasnija, to će se brzo isplatiti", uvjeren je Kising.

Ne postoji samo jedan recept

Ulrih Kising, predsjednik Uprave mreže Hypo Alpe Adria Bank za JIE, u svojoj karijeri ima bogato iskustvo u radu u više zemalja. Upitan šta je potrebno da bi se ostvario rast, kaže da ne postoji jedan recept koji važi za sve zemlje, ali je ključno da se mora uspostaviti bliži kontakt s klijentima. "To znači da morate da znate sve potrebe klijenta i s čim se on svakodnevno bori", priča iskusni stručnjak.

On smatra da pogotovo klijenti iz malih i srednjih preduzeća najviše cijene jedan transparentan odnos sa bankom, odnosno, drugim riječima, banka mora uvijek da bude spremna da im na otvoren način i jasno kaže šta može, a šte ne može da im uradi, a oni će to znati cijeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije