Privreda

Komunalno preduzeće klizi u stečaj

Komunalno preduzeće klizi u stečaj
Komunalno preduzeće klizi u stečaj

SANSKI MOST - U Javnom komunalnom preduzeću "Sana" u Sanskom Mostu otvoren je stečajni postupak.

"Kantonalni sud u Bihaću donio je odluku da postoje svi elementi da su u 'Sani', zbog velikih dugovanja, te nemogućnosti da se u budućnosti uspostavi normalno poslovanje firme, otvori stečajni postupak", potvrdio je Senad Mešanović, direktor tog preduzeća.

"Već dugo vremena račun firme je blokiran i ne možemo normalno poslovati. Naša dugovanja prema komitentima su veća od dva miliona KM, mada i nama duguju više od 700.000 KM", rekao je Mešanović.

Smatra da je veoma mala šansa da se njihova dugovanja naplate, a istakao je i višegodišnji loš odnos lokalnih vlasti prema ovom preduzeću.

"Radnicima se duguje oko milion KM, odnosno deset ličnih dohodaka. Ljudi su nemotivisani i nezainteresirani za rad", kazao je Mešanović.

Mustafa Avdagić, načelnik općine Sanski Most, izrazio je nadu da će kroz stečajni postupak biti sačuvana osnovna supstanca firme.

"Problemi u tom preduzeću se gomilaju već godinama i mi smo pokušavali da ih riješimo financijskim injekcijama. Međutim, očigledna je potreba jednog sistemskog rješenja kako bismo barem očuvali segmente održavanja čistoće u gradu", dodao je Avdagić. 

Nijaz Malkić, predsjednik Sindikata "Sane", rekao je da 77 radnika očekuje isplatu zaostalih dugovanja i rješavanje svojih socijalnih problema.

"Preduzeće ima atraktivnu imovinu koja se može prodati, a jedan od uvjeta Sindikata je da isplata dugovanja prema radnicima treba da bude prioritet", rekao je Malkić.

Proteklih godina radnici "Sane" su u nekoliko navrata štrajkovima ukazivali na težak položaj u kojem se nalaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije