Privreda

Kotorić: Za unapređenje metalskog sektora potrebne investicije

Kotorić: Za unapređenje metalskog sektora potrebne investicije
Kotorić: Za unapređenje metalskog sektora potrebne investicije

SARAJEVO - Za unapređenje metalskog sektora i njegovu punu konkurentnost potrebne su investicije, bilo da se radi o direktnim investicijama, dugoročnim investicionim kreditima ili drugim odgovarajućim izvorima finansiranja, izjavio je Kasim Kotorić, predsjednik Udruženja metalske i elektroindustrije Privredne komore FBiH.

Ocijenio je da trenutno stanje u metalskom i elektrosektoru u Federaciji BiH nije na zadovoljavajućem nivou, dodajući da veliki broj privrednih subjekata ima blokirane račune, veliki broj ih je u stečajnom postupku, a mnogi su u jako teškoj situaciji i neizvjesno je šta će se sa njima dešavati.

Takođe, postoji i mnogo veoma uspješnih privrednih subjekata, čiji su vlasnici, menadžeri i uposlenici svojim zalaganjem uspjeli osigurati opstanak na tržištu i svojim inovacijama i kvalitetnim rješenjima omogućili razvoj na temelju čega su prepoznati kao ozbiljan partner domaćim i inostranim kompanijama.

Kotorić je naveo da je jedan od problema ovog sektora nepovoljan poslovni ambijent. Izdvojio je visoke stope poreza i doprinosa na plate radnika, koje se kreću se od 72 posto, a kada se dodaju parafiskalni nameti u nekim kantonima i opštinama idu i do 90 posto, kao i nestabilnu političku situaciju i nedostatak stranih i domaćih investicija.

Situaciju, kako je dodao, usložnjava nepovoljno radno zakonodavstvo, nedovoljan kreditni potencijal Razvojne banke i previsoke kamate na kredite kod komercijalnih banaka.

Iz Udruženja metalske i elektroindustrije Privredne komore FBiH podsjećaju da je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije usvojilo program rada tog ministarstva za period 2015-2017. godina, a jednim od strateških ciljeva koji se odnosi na unapređenje ambijenta za proizvodnju i povećanje stepena izvozne orijentacije industrijske proizvodnje, planirana je izrada "Strategije razvoja metalskog i elektrosektora Federacije BiH za period 2015-2025 godina". Taj strateški dokument trebao bi biti izrađen do kraja oktobra, nakon čega će biti razmatran na Vladi FBiH i u federalnom parlamentu.

Predviđeno je da nosilac izrade strategije bude Privredna komora FBiH u saradnji s federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, a u izradi će učestvovati i privredna društva, udruženje poslodavaca, sindikati, institucije lokalne zajednice, kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

Kotorić je kazao da je svrha izrade strategije da se analizom ove industrijske grane i njenih poddjelatnosti utvrde perspektive rasta i razvoja te jačanje konkurentnosti, zatim strateški ciljevi i smjernice djelovanja.

"Imajući u vidu činjenicu da metalski i elektrosektor Federacije BiH upošljava veliki broj radnika i da bilježi konstantan rast, daljnjim razvojem ovog sektora će doći do novog zapošljavanja, povećanja izvoza, povećanja GDP-a, što će u konačnici rezultirati i razvojem Federacije BiH i BiH", kazao je Kotorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije