Privreda

Libijska vlada tuži kompanije koje posluju sa pobunjenicima

Libijska vlada tuži kompanije koje posluju sa pobunjenicima
Libijska vlada tuži kompanije koje posluju sa pobunjenicima

TRIPOLI - Libijska Vlada upozorila je danas da će tužiti svaku međunarodnu kompaniju koja zaključi energetske sporazume sa pobunjenicima koji kontrolišu dio naftne infrastrukture ove zemlje, prenijela je državna novinska agencija.

Ova prijetnja mogla bi da oteža položaj pobunjenicima, koji su računali na ovu trgovinu radi finansiranja svoje pobune rotiv pukovnika Moamera Gadafija.

"Nacionalna naftna korporacija je zakonom autorizovani entitet za sklapanje sporazuma sa spoljnim strankama. Zbog strateškog značaja nafte i gasa na globalnom nivou, nijedna zemlja ne može da ostavi rukovođenje ovim poslovima naoružanim bandama", navodi se u saopštenju koje je prenijela agencija Džana.

U tekstu se napominje da će libijska država tužiti svaku stranu koja bude sklopila ugovor o libijskoj nafti sa bilo kim osim sa Nacionalnom naftnom korporacijom.

Visoki zvaničnik pobunjenika izjavio je prije četiri dana da je Katar uvažio činjenicu da nafta proizvedena na istoku Libije više nije pod Gadafijevom kontrolom.

Katar je prije tri dana postao prva arapska država koja je priznala pobunjenike kao legitimne predstavnike Libije. Američki zvaničnici rekli su da prodaja nafte od strane libijskih pobunjenika neće biti meta američkih sankcija, ukoliko ta trgovina ne bude povezana sa Gadafijevim organimna vlasti.

Izvori iz međunarodnih trgovinskih krugova rekli su da zbog pravnih rizika nije vjerovatno da će pobunjenici moći da plasiraju naftu na tržište još nekoliko sedmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije