Privreda

Litvanci u Banjaluci traže pare od Fabrike glinice "Birač"

Litvanci u Banjaluci traže pare od Fabrike glinice "Birač"
Litvanci u Banjaluci traže pare od Fabrike glinice "Birač"

BANJALUKA - Stečajni upravnik litvanske Ukiobankas Gintaras Adomonis ponovio je danas u Banjaluci da Ukiobankas potražuje naplatu 154 miliona KM kredita od Fabrike glinice “Birač”, a za koji je založena imovina sestrinske firme, “Alumine” iz Zvornika, ali i da su spremni na razgovore s vlastima Republike Srpske i te fabrike o rješavanju ovog problema.

Takođe, upoznat je o činjenici da je AB Birač Europe (zajedno s preduzećima u svojoj grupi, Fabrika glinice “Birač” d.d. Zvornik, “Aluminom” d.o.o. Zvornik i drugima) najveći dužnik AB Ukiobankasa i očekuje da će se u RS-u voditi računa o povjereničkim pravima i da bi se dugovi prema povjeriocima isplatili.

Prema dostupnim podacima, ovaj milionski dug je potvrđen valjanim ugovorima, ali nije priznat u stečajnom postupku u "Birču“, dok stečajni upravnik Ukiobankas i danas podsjeća da po osnovu rješenja suda u Bijeljini imaju pravo da preuzmu svu pokretnu imovinu "Alumine“.

To nisu uradili, jer im je, kaže, jasna važnost te kompanije za regionu Birač i RS.

Dugovi su, kaže, uvedeni kao valjana imovina u finansijskim izvještajima AK Ukiobankasa, koje je pregledala i potvrdila nezavisna revozorska kuća "Deloitte“. Notar u BiH je potvrdio garancije i zaloge za osiguranje ovih kredita, uključujući garanciju "Alumine“.

-Otvoreni smo za saradnju i pokušavamo da otvorimo dijalog da bismo situaciju riješili na najefikasniji način i zadovoljstvo svih - rekao je Adomonis i naglasio da je svjestan da su preduzeća iz grupe "Birač“ vodeća industrija u Republici Srpskoj, s velikim brojem zaposlenih, te da zbog toga imaju strateški i društveni značaj.

On neće tražiti prekid poslovanja zvorničkog preduzeća i već danas bi se trebao sastati s predstavnicima Ministarstva finansija RS-a da bi razgovarali o ovim problemima.

Stečajni upravnik kaže da trenutno istražuje aktivnosti ove banke prije stečaja, naročito transakcije u kojima su učestvovali bivši dioničari i partneri povezani s njima.

AB Ukiobankas je osnovana početkom devedesetih godina prošlog vijeka i do 2013. godine je poslovala kao kreditna i poslovna banka, a od njenog osnivanja kontrolirao ju je Vladimir Romanov i partneri koji su povezani s njim.

Banka Litvanije je u februaru 2013. godine, nakon istrage provedene u AB Ukiobankas koja je otkrila brojne nepravilnosti, nametnula moratorij na AB Ukiobankas.

Nakon odluke suda, AB Ukiobankas je pod stečajem od juna 2013. godine, a Bankom sada upravlja stečajni upravnik kojeg je imenovao sud na osnovu prijedloga Banke Litvanije.

-Vladimir Romanov je pobjegao iz zemlje i koliko znamo trenutno boravi u Moskvi. Samo u Litvaniji je pokrenutra istraga protiv njega i vlasti Litvanije su tražile njegovo izručenje, ali nažalost ruske vlasti nisu spremne na saradnju i odbije su njegovu ekstradiciju - rekao je Adomonis.

Potvrdio je da blisko sarađuju s litvanskim istražiocima da bi se utvrdilo i gdje je otišao novac Ukiobankas.

Kada je u pitanju bivša Balkan investment banka u RS-u, čije upravljanje je preuzela RS, Adomonis je rekao da nemaju pristup toj banci, a da imaju depozit u toj banci u iznosu više od 10 miliona eura i on je zamrznut na osnovu naređenja zvaničnika RS-a.

-U našem je interesu da dođemo do rješenja i da dođemo do tog novca - dodao je stečajni upravnik.

DOGOVORENO FORMIRANJE ZAJEDNIČKE RADNE GRUPE

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i stečajni upravnik Ukio bankasa Gintras Adomonis dogovorili su danas formiranje zajedničke radne grupe koja će pokušati da predloži rješenja kako bi bio skraćen sudski proces i završen stečajni postupak, što bi dovelo do mnogo većeg stepena izvjesnosti u poslovanju Fabrike glinice "Birač".


"Konačna odluka će biti donesena u sudskom postupku, ali Odbor povjerilaca, u kojem Vlada Srpske ima dva člana, može sugerisati donošenje nekih odluka koje bi ubrzale sam proces", pojasnio je Tegeltija nakon sastanka u Banjaluci.

On je novinarima rekao da će se u narednih 30 dana sastati radne grupe, koje će razmijeniti materijale, te utvrditi da li je moguće postići dogovor.

"Republika Srpska i Litvanija nisu suprotstavljene, već oštećene strane u slučaju Fabrike glinice `Birač` u Zvorniku", izjavio je Tegeltija.

On je rekao da je veoma zadovoljan činjenicom da su tužilaštva i ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Litvanije uspostavili direktnu saradnju i da u tom procesu značajno napreduju.

"Očekujemo da će nakon današnjih razgovora naša saradnja biti značajno unaprijeđena", rekao je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije