Privreda

MMF: Privreda regiona nastavlja rast, osim u Srbiji

MMF: Privreda regiona nastavlja rast, osim u Srbiji
MMF: Privreda regiona nastavlja rast, osim u Srbiji

VAŠINGTON - Privreda regiona nastavlja rast u 2015, osim Srbije, koja jedina može da očekuje produžetak recesije, procjene su iz ovogodišnjeg regionalnog izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je danas predstavljen.

Nakon 1,8 odsto negativnog privrednog rasta u 2014, u Srbiji se za 2015. prognozira takođe negativan privredni rast  bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 odsto. 

U cjelini gledano, procjena MMF-a je da će privrede srednje i jugoistočne Evrope ove godine nastaviti oporavak, po prosječnim realnim stopama rasta BDP-a koje će se kretati i iznad četiri odsto.

Izvještaj se odnosi na zemlje srednje, istočne i jugoistočne Evrope, baltičke zemlje i bivše sovjetske republike, među kojima po očekivanoj stopi rasta predvode Crna Gora i Makedonija, za koje u MMF-u u ovoj godini prognoziraju rast BDP-a od 4,7 odnosno 3,8 odsto.

MMF je već ranije objavio kako očekuje da bi hrvatska privreda, nakon šest godina recesije, ove godine trebalo da zabilježi rast privrede od 0,5 odsto, zahvaljujući prije svega povoljnijem spoljnom okruženju koje podupire izvoz i potrošnju, prenio je Tportal.hr.

Za baltičke zemlje u MMF-u prognoziraju prosječnu stopu rasta od 2,6 odsto, za srednju Evropu od 3,1 odsto, a za tri zemlje jugoistočne Evrope članice EU - Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku, očekivana prosječna stopa rasta iznosi 2,1 odsto.

Taj prosjek podiže Rumunija, za koju u MMF-u očekuju privredni rast od 2,7 odsto u ovoj godini.

Pesimizam je najizraženiji u prognozama MMF-a za bivše sovjetske republike, prvenstveno za Ukrajinu, za koju nakon negativnog privrednog rasta od 6,8 odsto u 2014. ove godine u MMF-u očekuju negativan rast od 5,5 odsto.

Osim zbog političke nestabilnosti u Ukrajini, ovako negativne prognoze u MMF-u zasnivaju i na zavisnosti Ukrajine i susjednih zemalja, bivših sovjetskih republika, od ruske privrede, za koje se ove godine očekuje negativan rast BDP-a od 3,8 odsto, a sljedeće minus 1,1 odsto.

Ovakve prognoze zasnivaju se na očekivanom uticaju nižih cijena nafte, nešto boljih izgleda za privredu Evropske unije i usporavanje ruskog rasta u 2015. godini, ali i unutrašnjih specifičnosti svake pojedine zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije