Privreda

Manji podsticaji zatvoriće farme

Manji podsticaji zatvoriće farme
Manji podsticaji zatvoriće farme

BANJALUKA - Ukidanje podsticaja za proljetnu sjetvu, smanjenje premije za mlijeko i smanjenje podsticaja za izgradnju objekata za govedarstvo prisiliće farmere da prodaju stoku i gase farme, tvrde poljoprivrednici.

U ovogodišnjem Prijedlogu pravilnika o podsticajima u poljoprivredi predviđeno je potpuno ukidanje podsticaja za proljetnu sjetvu, smanjenje premija za mlijeko za 25 odsto kao i smanjenje sredstava namijenjenih investicijama za izgradnju objekata u govedarstvu za 20.000 maraka, što farmeri smatraju potpuno neprihvatljivim.

Nebojša Đokić, farmer iz Bijeljine, kaže da bi smanjenje premija za mlijeko uništilo mljekarstvo u RS, s obzirom na to da je i sadašnja situacija dovoljno teška, gledajući na malu otkupnu cijenu mlijeka i  sušnu godinu.

"Nekoliko mojih prijatelja je već rasprodalo stoku i zatvorilo farme, jer nemaju više hrane, znamo da je godina bila sušna i da sada niko nema gdje da se zadužuje da bi kupio stočnu hranu i prehranio stoku do proljeća", istakao je Đokić.

On je naveo da resorno ministarstvo još duguje premije iz prošle godine i to za sedam mjeseci, jer je posljednja isplata bila za maj prošle godine.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara i govedara RS, složio se da bi smanjenje premija za mlijeko dovelo do kolapsa mljekarstva u RS i istakao da je ovo udruženje svoje primjedbe na pravilnik već poslalo Ministarstvu.

Mineralnog đubriva neće biti u proljetnoj sjetvi, jer ta mjera nije dala željene rezultate, kazao Milovanović

"Pored smanjenja premija na mlijeko u ovom pravilniku nisu predviđeni podsticaji za ratarstvo, osim za pšenicu za koju je predviđeno po 250 maraka po hektaru. To nema nigdje, osim kod nas, jer u svijetu su najbitnije grane poljoprivrede upravo ratarstvo i mljekarstvo", naveo je Usorac.

Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, potvrdio je da regresiranog mineralnog đubriva neće biti u ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi, jer se pokazalo da ta mjera nije dala željene rezultate.

"U odnosu na prošlu godinu, u ovogodišnjem pravilniku predviđeno je, odnosno prijedlog je da premija za ekstraklasu i mlijeko prve klase bude 0,28 KM po litru, a za sve ostale klase mlijeka 0,10 KM, dok je prošle godine za ekstraklasu premija iznosila 0,35 KM", naveo je Milovanović.

On je naveo da to nije konačno i da će se o ovome izjasniti Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije