Privreda

Milijarda za Ukrajinu od EU

 Milijarda za Ukrajinu od EU
Milijarda za Ukrajinu od EU

LUKSEMBURG - Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije formalno su danas odobrili milijadu evra finansijske pomoći Ukrajini, ali i proširili listu funkcionera bivšeg režima kojima je zabranjeno da putuju i raspolažu imovinom u EU.

Milijarda evra je dio mnogo obimnijeg paketa planirane finansijske pomoći Ukrajini, koja je na ivici bankrotstva, dok regioni na istoku zemlje pokušavaju da se otcjepe i pripoje Rusiji.

 Ministri su istovremeno odlučili da dodaju još četiri imena na listu od 18 pripadnika bivšeg režima kojima je zbog ogromne pronevjere ukrajinskih državnih fondova zabranjeno da putuju u EU, uz zabranu raspolaganja sredstvima sa računima u evropskim bankama.

 Nova imena na crnoj listi biće objavljena sutra u Službenom glasniku EU, kaže se u saopštenju Evropskog savjeta izdatom tokom današnjeg sastanka.

 Ministri su na današnjem sastanku u Luksemburgu snizili dadžbine na uvoz ukrajinske robe u EU, što će toj zemlji omogućiti dodatni prihod od oko 500 miliona evra, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije