Privreda

Mljekari i dalje čekaju prelevmane

Mljekari i dalje čekaju prelevmane
Mljekari i dalje čekaju prelevmane

BANJALUKA - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH definisalo je set zaključaka, koji je upućen Savjetu ministara BiH na razmatranje, a koji se odnose na poboljšanje situacije u bh. mljekarstvu, kazao je danas Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je povodom nastavljenih protesta i blokada na carinskim terminalima, koje postavljaju bh. mljekari zbog neuvođenja prelevmana na uvozno mlijeko za koje tvrde da je preplavilo domaće tržište, rekao da su među tim zaključcima jača kontrola uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, te intenziviranje aktivnosti za obezbjeđenje novih tržišta.

Međutim, ono što se u setu zaključaka nigdje ne pominje jeste prelevman na uvozno mlijeko od 0,72 KM po litru, koliko farmeri zahtijevaju, pa su zaključke ocijenili kao "bacanje prašine u oči", dodajući kako neće odustati od blokada.

Tučić tvrdi da bi zaključci trebalo da doprinesu poboljšanju situacije u oblasti mljekarstva u BiH. Kazao je kako niko ne osporava činjenicu da su se na određenim prodajnim mjestima zaista pojavili mliječni proizvodi ispod normalne ili realne cijene, ali da je potrebno utvrditi razloge za datu pojavu, ali da se prekomjerni uvoz zasad ne može registrovati.

Govoreći o plavom dizelu kao još jednom zahtjevu mljekara, kazao je kako on nije u direktnoj nadležnosti njegovog ministarstva, ali da je ono treći put poslalo poziv nadležnim institucijama da uvaže ovu inicijativu.

Sa druge strane, mljekari su uporni u tome da budu uvedeni prelevmani na uvozno mlijeko.

"Popuštanja nema ni materi. Mi smo cura za udaju i hoćemo da vidimo momka i šta ćemo dobiti. Ukoliko nema prelevmana, nema ni udaje i braka", kazao nam je danas Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

U momentu našeg poziva kazao je kako su na carinskom terminalu u Gradišci zaustavili kamion sa surutkom i maslacem iz Holandije.

"Ukoliko se utvrdi da je maslac na biljnoj bazi, on može proći, a ukoliko je od mlijeka, dalje neće moći", kazao nam je Usorac.

Njegov "saborac" u borbi za bolji položaj mljekara i zaštitu domaće proizvodnje Mehmed Nikšić, a koji je predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka iz FBiH, kazao nam je kako mljekari imaju kontrolu na tri od pet carinskih terminala za uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda i da bi danas trebalo da uspostave kontrolu i na terminalima u Bijači i Gorici.

"Krećemo sa dežurstvima, a ne masovnim okupljanjima. Po nekoliko traktora i do deset ljudi će nadzirati carinske terminale i spriječiti uvoz mlijeka", kazao nam je on. Prema njegovim riječima, nadležne institucije ih "devet godina foliraju i bacaju prašinu u oči".

"Nijedan taj zaključak ne treba nigdje slati, već nek se bore da proizvođači dobiju plavi dizel, koji im je i zakonska obaveza", poručuje Nikšić. On je ubijeđen kako država može i ima instrumente za uvođenje prelevmana. Kako kaže, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) i CEFTA dozvoljavaju da se na 200 dana jednostrano uvedu prelevmani ako se ustanovi da je domaća proizvodnja ugrožena.

"Ne tražimo da se oni trajno uvedu, nego samo do momenta dok se ne riješi problem između Evrope i Rusije, zbog kojeg dolazi do nekontrolisanog uvoza mlijeka kod nas", smatra Nikšić.

Kako je rekao, primjer da mlijeko koje se uvozi u BiH u Evropi košta od 1,5 KM do dvije KM, a da se na policama u Banjaluci i Sarajevu prodaje po 0,86 KM.

Međutim, iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su nam danas kazali kako su svi carinski terminali, osim onog u Gradišci, danas funkcionisali bez problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije