Privreda

Naftogas vratio Gaspromu spornu sumu za tranzit gasa

Naftogas vratio Gaspromu spornu sumu za tranzit gasa
Naftogas vratio Gaspromu spornu sumu za tranzit gasa

MOSKVA - Naftogas Ukrajine nije prihvatio 10,54 miliona dolara koje mu je preneo Gasprom kao naknadu za tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine u julu, i vratio je uplatu pošiljaocu, saopštila je ukrajinska kompanija.

Nastala situacija prouzrokovana je neslaganjem između dvije kompanije oko cijene tranzita preko teritorije Ukrajine. Naime, kako konstatuju ruski mediji, da je Naftogas prihvatio plaćanje Gasproma faktički bi se složio sa cijenom od 485,5 dolara za 1.000 kubika.

Gasprom je ranije u obračun avansa za usluge tranzita preko ukrajinske teritorije uključivao i cijenu gasa koji je ruska kompanija isporučivala Ukrajini.

U prvom tromjesečju gas je u Ukrajinu isporučivan po privremeno sniženoj cijeni od 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara.

Pošto Ukrajina nije plaćala isporučeni gas, ruska strana je od drugog tromjesečja ukinula sve popuste, što je dovelo do rasta cijene na 485,5 dolara za 1.000 kubika. Upravo na osnovu te cijene, Gasprom sada u stokholmskom sudu potražuje dug od 5,3 milijardi dolara, plus sumu za tranzit. Ukrajinska strana osporava tu sumu, prenosi Interfaks.

Prema obračunu Naftogasa za juli ove godine, avans još nije potrošen u punom obimu, navodi se u saopštenju.

Uzimajući u obzir cijenu od prije godinu dana (više od 410 dolara za 1.000 kubika), avans bi trebalo da bude potrošen početkom 2015. Ako se uzme u obzir cijena od 485,5 dolara, avans je istekao u julu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije