Privreda

Najveći povrat PDV-a imala Ambasada SAD

Najveći povrat PDV-a imala Ambasada SAD
Najveći povrat PDV-a imala Ambasada SAD

BANJALUKA - Međunarodne organizacije i diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarila značajne iznose povrata PDV-a, među kojima najviše američka ambasada u BiH, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Naime, za osam mjeseci ove godine Ambasada SAD u BiH ostvarila je povrat PDV-a u iznosu od 607.221 KM, dok je odmah iza nje OSCE s iznosom od 424.402 KM.

Prema ovim podacima, Delegacija Evropske unije u BiH ostvarila je povrat poreza u iznosu od 364.975 KM, a Ured specijalnog predstavnika EU u BiH u iznosu od 197.392 KM.

"Značajne iznose povrata poreza u tom periodu ostvarili su i Ambasada države Kuvajt u iznosu od 197.131 KM i Ambasada Njemačke u iznosu od 175.146 KM", naveli su iz UIO BiH.

Oni su pojasnili da se, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatnu vrijednost u BiH u dijelu u kojem govori o oslobađanju od plaćanja PDV-a, kaže da pravo povrata PDV-a imaju diplomatska i konzularna predstavništva, međunarodne organizacije ako je to regulisano međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik BiH, te članovi međunarodnih organizacija, uključujući i članove njihovih porodica, ako je to regulisano međunarodnim ugovorima čiji je potpisnik BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije