Privreda

Nema dogovora o minimalnoj cijeni rada

Nema dogovora o minimalnoj cijeni rada
Nema dogovora o minimalnoj cijeni rada

BEOGRAD - Predstavnici sindikata i udruženja poslodavaca u Srbiji nisu se ni u nedjelju uspjeli usuglasiti o minimalnoj cijeni rada koja treba vrijediti od 1. maja iduće godine, a kako je ponedjeljak 15. septembra posljednji rok za dogovor, odluka će, po svemu sudeći, narednih dana biti prepuštena vladi Aleksandra Vučića.

I sindikati i poslodavci ostali su na svojim stajalištima - sindikati traže da cijena rada umjesto sadašnjih 115 dinara, odnosno približno jednog eura, bude povećana na oko 1,20 evra, dok poslodavci inzistiraju da povećanje ne može biti veće od pet posto. 

Sindikati kao argument navode egzistencijalnu matematiku i socijalno stanje radnika, a poslodavci kao protuargument nude loše stanje u privredi, pad BDP-a, te aktualne procjene o stagnaciji gospodarstva i u 2015. godini. 

Ministar rada Aleksandar Vulin tvrdi da je "politika vlade politika štednje i bit će primjenjena i na ovoj odluci". 

"Vlada će preuzeti odgovornost i donijeti odluku o minimalnoj cijeni rada na jednoj od narednih sjednica", najavio je srbijanski ministar rada, dok su čelnici Unije poslodavaca već najavili da će "prihvatiti odluku o minimalnoj cijeni rada koju vlada Srbije donese", navodi Radio-televizija Srbije. 

Radnik u Srbiji može za 23 radna dana dobiti minimalac od oko 180 evra, što je dvostruko manje od iznosa minimalne plate u Hrvatskoj, gdje je najniža naknada za rad 374 evra, prenose lokalni mediji. 

Mađari imaju 341, Grci 684, Šanjolci 753, Slovenci 784, a Luksemburžani čak 1.874 evra. U poređenju minimalnih zarada u regiji beogradski mediji navode da od radnika u Srbiji manje plate imaju u BiH (166 evra), Albaniji (149), Rumunjskoj (157), te u Bugarskoj 159 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije