Privreda

Nema vraćanja PDV-a do okončanja postupka pred pravosuđem

Nema vraćanja PDV-a do okončanja postupka pred pravosuđem
Nema vraćanja PDV-a do okončanja postupka pred pravosuđem

BANJALUKA - Grupa radnika preduzeća "ZDI Produkt" iz Širokog Brijega danas je u Banjaluci ispred sjedišta Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH mirnim okupljanjem izrazila nezadovoljstvo zbog toga što im Uprava ne vraća PDV.

Advokat te firme Dalibor Pejaković rekao je Srni da UIO već nekoliko godina ne vraća PDV u iznosu oko 1,2 miliona KM.

"Prvostepeni organ u Regionalnom centru UIO u Mostaru odbija zahtjeve za povrat, na to se uloži žalba drugostepenom organu koji poništi taj zaključak, vrati na ponovni postupak, opet se odbije i stalno tako uz navođenje da je riječ o nekim mjerama osiguranja", naveo je Pejaković.

Prema njegovim riječima, zbog toga što se ne vraća PDV ovo preduzeće nije u stanju da izmiruje obaveze prema bankama, dobavljačima i radnicima.

U UIO Srni je rečeno da je Tužilaštvo BiH ranije donijelo naredbu o sprovođenju istrage za ovog obveznika zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela poreske utaja i prevare, te neplaćanje poreza i pranje novca.

Istražne radnje, osim na "ZDI Produkt", odnose se i na veliki broj drugih osumnjičenih pravnih i fizičkih lica, a s obzirom na obimnost cijelog predmeta postupak je još u toku.

"Zbog toga je UIO, postupajući po aktima Tužilaštva BiH donijela zaključke o obustavljanju svih postupaka povrata PDV-a ili odobravanja poreskih kredita dok cijeli predmet ne bude okončan pred pravosudnim institucijama BiH", naveli su u Upravi.

U UIO kažu da je, kada je riječ o stanju na poreskoj kartici preduzeća "Produkt", ovo preduzeće imalo poreske kredite i zahtjeve za vraćanje PDV-a u iznosu od 1.116.325 KM, te dug u iznosu od 317.098 KM, tako da je trenutno stanje 799.226 KM koje se odnosi na poreski kredit ili zahtjev za povrat PDV-a.

"UIO shvata tešku poziciju radnika, ali nam je žao što su izmanipulisani od ljudi koji stoje iza tog preduzeća, jer su ovi protesti trebalo da budu organizovani pred rukovodstvom firme, a ne ispred zgrade Uprave", naveli su u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije