Privreda

Objavljena knjiga Priča o novcu Marka Đoge

BANJALUKA - Knjiga "Priča o novcu: novac i monetarna politika kroz istoriju" autora mr Marka Đoge i izdavača Udruženja ekonomista RS - SWOT dostupna je u knjižarama širom RS.

Naime, autor i izdavač su se u ovoj knjizi dosta zanimljivog sadržaja potrudili da književnu ponudu obagate djelom koje širem krugu čitalaca na jednostavan i zanimljiv način približava opšta znanja iz pojedinih naučnih disciplina.

Kao što i sam naslov kaže, predmet izlaganja ovog djela na 160 stranica uz mnogo fotografija je istorija novca, a čitajući knjigu može se saznati mnogo zanimljivih i korisnih detalja iz ove istorije. Tako se na njenim stranicama prepliću surovi ratovi i džentlmenski sporazumi, Kublaj-kan i car Dušan, najfiniji zlatnici i bezvrijedni papirni novac, vitezovi templari, Soroš i MMF, te pregršt drugih zanimljivih likova.

Posebna vrijednost knjige leži u činjenici što se kroz laganu priču o istoriji novca provlači mnogo teorijskih koncepata iz oblasti monetarne ekonomije, koji se na ovaj način prosto usvajaju i mogu biti od koristi onima koji žele da bolje shvate javne rasprave između ekonomista i političara o bitnim ekonomskim pitanjima.

Knjiga je podijeljena u pet poglavlja i obuhvata praskozorje monetarne ekonomije, zatim monetarni sistem, monetarnu politiku, te probleme sa kojima se suočavaju centralne banke i monetarnu politiku u međunarodnom okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije