Privreda

Peradarstvo u USK pred gašenjem

Peradarstvo u USK pred gašenjem
Peradarstvo u USK pred gašenjem

BIHAĆ - Peradarska proizvodnja na području Unsko-sanskog kantona (USK) nalazi se pred gašenjem, a najveći krivac za to je katastrofalna politika vlasti na svim nivoima prema ovoj oblasti stočarstva.

Ovo je izjavio Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika USK, istakavši kako podaci pokazuju kako je u odnosu na prije četiri godine proizvodnja tovnih pilića u ovom kantonu smanjena za 97 procenata, a koka nosilica za oko 85 odsto.

"Nažalost, peradarska proizvodnja je gotovo potpuno ugašena, a pored maćehinske politike vlasti, ostali razlozi su nekontrolisani uvoz i nelojalna konkurencija na tržištu kojoj su prepušteni domaći proizvođači", istakao je Selimović. Prema njegovim riječima, domaća peradarska proizvodnja je nedovoljno podržana subvencijama države, zbog čega je veliki broj farmera bio prisiljen da zatvori farme i ugasi proizvodnju.

Selimović je istakao i kako su otežavajuće okolnosti, kada je riječ o ovoj proizvodnji, strogi ekološki i higijenski kriterijumi koji su stavljeni pred vlasnike peradarskih farmi.

"Njihovo ispunjavanje zahtijeva ogromne finansijske troškove, oni dodatno opterećuju proizvodnju i onemogućuju rentabilno poslovanje", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije