Privreda

Podsticaji dovoljni samo za opstanak

Podsticaji dovoljni samo za opstanak
Podsticaji dovoljni samo za opstanak

BANJALUKA - Predstavnici poljoprivrednih proizvođača iz RS vratili su se danas sa sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kućama i imanjima nezadovoljni sredstvima za podsticaje, koja će i ove godine iznositi 60 miliona KM.

Kako su poručili, nakon prirodnih katastrofa koje ih prate u posljednjih nekoliko godina, ova sredstva, pod pretpostavkom da budu izmirena na vrijeme i u punom iznosu, biće dovoljna samo da se opstane, a možda ni toliko.

"Raspravljamo o novom pravilniku o raspodjeli sredstava, a nismo realizovali ni stari. Nama duguju još 22 miliona KM, ili 35 odsto sredstava. Sa budžetom od 60 miliona ne možemo imati razvoj u poljoprivredi i to će biti jedan od glavnih problema", kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže kako su povrtari dobili manje sredstava u odnosu na 2014. godinu iako su pretrpjeli 2013. sušu, a 2014. poplave.

Nisu zadovoljni ni voćari koji, prema riječima Dragoje Dojčinovića, traže moratorij na kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS jer će u suprotnom u proizvodnji voća doći do kolapsa.

Gordana Rokvić, savjetnik u Ministarstvu, kazala je kako sredstva za finansiranje poljoprivrede u 2015. godini iznose 135 miliona KM, od čega su 60 miliona subvencije, a ostalo kreditna sredstva IRB-a.

Takođe, insistiraćemo da budu isplaćeni svi zaostali podsticaji, odnosno zaostala sredstva iz prethodne godine, kako bi se isplatila prije početka kampanje proljetne sjetve", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije