Privreda

Poslovni subjekti da iskoriste podsticaje

Poslovni subjekti da iskoriste podsticaje
Poslovni subjekti da iskoriste podsticaje

PRIJEDOR - Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora pozvao je danas sve poslovne subjekte iz ovoga grada da se prijave za podsticaje za zapošljavanje koje poslodavcima dodjeljuju Vlada Republike Srpske i ova lokalna zajednica.

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora "PREDA-PD" predstavila je danas članovima Savjeta projekte podrške zapošljavanju u privredi, zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca "Zajedno do posla", te zapošljavanju lica iznad 45 godina starosti.

Javni poziv za učešće u ovim projektima Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske objavili su juče i otvoren je do 3. juna. Grad Prijedor objaviće u petak, 8. maja javni poziv za podsticaje zapošljavanju iz budžeta grada, koji će biti otvoren do 30. avgusta.

Predstavnik Zanatsko-preduzetničke komore Prijedor Dragan Knežević rekao je da bi u Republici Srpskoj trebalo da bude donesen poseban zakon koji bi regulisao oblast podsticaja za zapošljavanje budući da trenutna regulativa ne odgovara poslodavcima zbog ograničenog roka.

"Konkurs je otvoren svega mjesec dana i to znači da poslodavci koji zapošljavaju radnike u preostalih 11 mjeseci u godini ne mogu ostvariti pravo na podsticaj. Zapošljavanje je kategorija koja treba da bude podsticana kad se desi, a ne kada Vlada ili grad raspišu konkurse", rekao je Knežević na sjednici Savjeta.

Direktor Agencije "PREDA-PD" Mišo Reljić rekao je da je vremenski rok za konkurisanje za podsticaje ograničavajući faktor, kao i da je nelogično da ove godine nisu predviđen podsticaji za zapošljavanje pripravnika.

"Od 10,3 miliona KM na nivou Republike Srpske mi očekujemo da Prijedor može povući od 1,5 do dva miliona podsticaja za novih 250 do 300 radnih mjesta. Ovakva se prilika ne smije propustiti i mi ćemo mobilisati sve snage da otklonimo propust iz ranijih godina - neinformisanost ili nedovoljnu informisanost poslovnog sektora", rekao je Reljić.

Brane Vujasnin iz Agencije "PREDA-PD" rekao je da je u istraživanju potencijala za zapošljavanje u Prijedoru, koje je obavila ova agencija, učestvovalo 219 poslovnih subjekata, a 31 je odbio učešće u anketi.

"Od 219 anketiranih novo zapošljavanje u ovoj godini planira njih 124, a procjenjuje se da će otvoriti ukupno 539 novih radnih mjesta, a ovdje ne računamo potencijalna zapošljavanja u industriji mesa `Impro`, u Rudnicima željezne rude `LJubija`, u `Arifagić investmentu`, niti u fabrici iverice koju planiraju da otvore švajcarski investitori", naveo je Vujasin.

On je istakao da su u potencijalnih 539 novih radnih mjesta u Prijedoru najtraženija 73 zanimanja u oblastima obućarske i tekstilne industrije, da je poslodavcima potreban 71 radnik sa visokom stručnom spremom, kao i da je privatnom sektoru potreban 481 novi radnik, a društvenom 58.

Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora okuplja predstavnike devet organizacija i ustanova koje utiču na kretanja u obrazovanju i na lokalnom tržištu rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije