Privreda

Prava radnika štititi u skladu sa zakonima

Prava radnika štititi u skladu sa zakonima
Prava radnika štititi u skladu sa zakonima

ZVORNIK - Predsjedništvo Konfederacije sindikata Republika Srpske jedinstveno je u stavu da se sva prava radnika moraju štititi u skladu sa zakonima i kolektivnim ugovorima.

"Činjenica je da se provođenje zakona ne poštuje samo kada je riječ o zaštiti i ostvarivanje prava radnika, te je u tom smislu neophodno da se u ovaj proces uključe svi organi vlasti, nadležne inspekcije, Poreska uprava i resorna ministarstva", saopšteno je danas iz ove konfederacije.

Iz Konfederacije ističu da se dugi niz godina skoro svakodnevno javljaju primjeri u kojima se radnicima duguje po nekoliko plata i da radnici ne mogu da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje.

U saopštenju se navodi da su radnici dovedeni u bezizlaznu situaciju, što govori primjer da trenutno u metalnom sektoru štrajkuje oko 2.000 radnika, koji samo traže ono što su zaradili.

"Vlada Republike Srpske, kao nosilac izvršne vlasti, mora kvalitetno i stručno ući u reforme privrednog sektora, koje se moraju uraditi u skladu sa Ekonomskom politikom za 2015", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se "stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta i dizanje privrede sa dna može postići samo angažovanjem svih relevantnih subjekata, koji će predložiti rješenja za izlazak iz višegodišnje privredne krize".

"Ako se ne bude hitno rješavalo stanje u radno-pravnoj oblasti u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorima, pitanje je dana kada će svoje nezadovoljstvo radnici iskazati izlaskom na ulice", navodi se u saopštenju, koje je potpisao Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije