Privreda

Prerada će pogurati industriju BiH

Prerada će pogurati industriju BiH
Prerada će pogurati industriju BiH

BANJALUKA - Pozitivniji ambijent u međunarodnom ekonomskom okruženju, praćen stabilizacijom u sektoru za proizvodnju električne eneregije, trebalo bi u ovoj godini da omogući postepeni oporavak industrijske proizvodnje u BiH.

Procijenili su to iz Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH i naveli da bi stopa rasta mogla iznositi 4,8 odsto. Kako su istakli, ključnu ulogu bi trebalo da ima bh. prerađivačka industrija, koja čini dvije trećine industrijske proizvodnje i u velikoj mjeri je izvozno orijentisana.

"Jačanje izvozne tražnje trebalo bi da omogući tradicionalno dominantnim industrijskim granama u BiH – metalska i drvna industrija, proizvodnja rezervnih dijelova i auto-presvlaka, te prehrambena i hemijska industrija, da u određenoj mjeri poboljšaju nivo proizvodnje i izvoza u odnosu na prethodnu godinu", navedeno je u analizi DEP-a BiH. Sa druge strane, i sljedeće godine se očekuje nastavak pozitivnog trenda rasta proizvodnje u BiH, i to po stopi od 5,4 odsto, za šta treba zahvaliti oporavku gotovo svih sektora ekonomije Evropske unije.

Kako su istakli, očekivano jačanje oporavka većine industrija glavnih trgovinskih partnera tokom 2017. i 2018. godine je korišteno kao pretpostavka za projekciju intenziviranja rasta industrijske proizvodnje u BiH, od 5,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije