Privreda

Prikupljeno više indirektnih poreza

Prikupljeno više indirektnih poreza
Prikupljeno više indirektnih poreza

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u martu ove godine prikupila 492 miliona KM indirektnih poreza, što je za 38 miliona više nego u martu prošle godine.

Iz UIO BiH su podsjetili da su u martu 2014. godine prikupljena 454 miliona KM indirektnih poreza, u koje spadaju PDV, akciza, carina i putarina. Prema njihovim riječima, sve vrste indirektnih poreza u martu ove godine bile su veće u odnosu na isti period 2014. godine.

Tako je, prema njihovim podacima, u martu ove godine prikupljeno 152 miliona KM PDV-a u unutrašnjem prometu, što je za 17 miliona KM više u odnosu na mart 2014.

"Uvoznih dažbina (carina i uvozni PDV) je prikupljeno u iznosu od 290 miliona KM, što je za 17 miliona KM više u odnosu na isti period 2014", navode iz UIO BiH i dodaju da je od akcize na uvozne duvanske prerađevine naplaćeno tri miliona KM više u odnosu na 2014. godinu, te milion maraka više putarine. Sa druge strane, po osnovu povrata PDV-a UIO je u martu ove godine poreskim obveznicima vratila 86 miliona KM, ili jedan milion maraka manje u odnosu na mart 2014. godine, tako da su neto prihodi raspoređeni korisnicima u ovom mjesecu iznosili 406 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije