Privreda

Proljećna sjetva u punom jeku

Proljećna sjetva u punom jeku
Proljećna sjetva u punom jeku

BANJALUKA, SARAJEVO - Proljećna sjetva u BiH trenutno je u punom jeku jer su vremenske prilike posljednjih dana gotovo idealne za ove poljoprivredne radove.

Ratari su posijali krmno bilje i rano povrće, te se pripremaju za sjetvu kukuruza koja bi trebalo da počne već 10. aprila.

"Sjetva krmnog bilja i ranog povrća gotovo je završena, a neki su već počeli da siju kukuruz što, po meni, nije dobro. Plan proljećne sjetve će biti ispunjen ako nas ovakvo vrijeme posluži, a treba reći i da će danas početi isplata podsticaja poljoprivrednicima", kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS do sada je isplatilo 83 miliona za podsticaje iz prošle godine, te je ostalo još da se isplati 26 miliona KM.

"Budžet za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima iz RS u ovoj godini biće 60 miliona KM, a ta sredstva će biti usmjerena za podršku tekućoj proizvodnji, te podršku investicijama", kazao je ranije Zoran Kovačević, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

I hercegovački poljoprivrednici su počeli da pune svoje oranice sjemenima ranog povrća, s obzirom na to da već nekoliko dana prevladavaju visoke temperature.

Oranice u Semberiji već su popunjene sjemenom krmnog bilja i ranog povrća, dok za sjetvu kukuruza još čekaju povoljnije vremenske uslove.

"Sjetva krmnog bilja i ranog povrća na 3.700 hektara završena je na području Bijeljine prije uobičajenog roka u aprilu zbog povoljnih vremenskih uslova", kazala je i Jelica Radičić, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina.

Ona kaže da su krompir, crni i bijeli luk, mrkva, cvekla, salate i grašak posijani znatno ranije nego prethodnih godina, kao i da će lijepo vrijeme i dovoljno vlage u zemlji omogućiti i raniji početak sjetve kukuruza u Semberiji.

Tamošnji ratari kažu da su površine pod krmnim biljem i ranim povrćem iste kao i prošle godine, ali da će biti zasijano oko 500 hektara kukuruza manje nego u istom periodu lani, jer su poljoprivrednici u Bijeljini tu površinu zasijali u jesenjoj sjetvi.

Ukupne sjetvene površine na području Bijeljine su 30.275 hektara, od čega je pod kukuruzom 24.535 hektara.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kazao je da se ratari najviše opredjeljuju za kukuruz.

Dodaje da vremenske prilike zasad dobro utiču na voće i pšenicu, ali da bi eventualni mraz u ovoj fazi razvoja ovih kultura, nanio velike štete.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajeva, ističe da će najviše biti zasijano kukuruza, te povrtarskih kultura i nešto malo industrijskog bilja.

"Prošle godine smo imali veći interes za sjetvu povrća jer se ljudi žele osloboditi skupih pijaca, pa u svom dvorištu sami siju krompir i mrkvu", kazao je Jeleč.

Prema njegovim riječima, ako bude kišnih dana u maju možemo očekivati dobar urod jesenjih, ali i dobar start proljećnih kultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije