Privreda

Radnici "Trudbenika" od sutra štrajkuju u krugu fabrike

Radnici "Trudbenika" od sutra štrajkuju u krugu fabrike
Radnici "Trudbenika" od sutra štrajkuju u krugu fabrike

DOBOJ - Upravni odbor Fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" je nakon današnjih pregovora sa štrajkačkim odborom, poništio odluku o obustavljanju proizvodnje i pozvao radnike da se vrate na posao i najavio nastavak pregovora o ispunjenju njihovih zahtjeva.

Član Štrajkačkog odbora "Trudbenika" Predrag Jorgić rekao je da se štrajk nastavlja, a da će biti prekinut ukoliko im bude isplaćeno minimalno pet od 14 zaostalih plata.

Prema njegovim riječima, radnicima je omogućeno da štrajk nastave unutar kruga fabrike, a da će štrajkački odbor nastaviti sa pregovorima o ispunjenju zahtjeva.

Član Upravnog odbora "Trudbenika" i predsjednik Udruženja malih akcionara Ljubo Milutinović rekao je da je na sastanku dogovoreno da se sutra sa štrajkačkim odborom nastave pregovori o načinima i prijedlozima za iznalaženje rješenja koje su najpovoljnije za obje strane.

"Poništava se odluka Upravnog odbora od 10. februara o obustavljanju proizvodnje i pozivaju se radnici da sutra dođu na posao u redovno radno vrijeme, te da će biti raspoređeni na zadatke u skladu sa zaključenim ugovorima", naveo je Milutinović.

Nakon jutrošnjeg sastanka menadžmenta "Trudbenika" sa predsjednikom Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tanetom Peulićem, štrajkački odbor je odbio ponudu direktora Luke Miloša da se prodajom starih i poplavljenih mašina djelimično isplate određeni zaostaci.

Član štrajkačkog odbora Zoran Vuković rekao je da se radi o nepovoljnom i kratkoročnom rješenju.

On je naveo da bi se sredstva od prodaje mašina "ako se i kada prodaju", bila raspoređena u omjeru od po 33 odsto na popravke mašina, plate te plaćanje obaveza dobavljačima.

Članovi štrajkačkog odbora kao otežavajuću okolnost navode da je imovina preduzeća pod hipotekom.

Iz Okružnog privrednog suda Doboj Srni je potvrđeno da je sudski izvršilac, postupajući po Zaključku ovog suda od 29. decembra prošle godine, 13. februara izašao na lice mjesta kod izvršenika "Trudbenik" a.d. Doboj, da izvrši popis, pljenidbu i procjenu pokretnih stvari izvršenika.

Radnici dobojskog "Trudbenika" podnijeli su krivične prijave protiv generalnog direktora Luke Miloša zbog odluke o raspuštanju radnika bez ikakvog obrazloženja.

Srni je iz Okružnog tužilaštva u Doboju potvrđeno da je 11. februara zaprimilo krivičnu prijavu podnesenu protiv generalnog direktora "Trudbenik" a.d. Doboj Luke Miloša te da je predmetna prijava predata u rad okružnom tužiocu.

Radnici, koji su u generalnom štrajku od 9. februara, zahtijevaju isplate zaostalih 14 plata i doprinosa, te da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i omoguće bolji uslovi rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije