Privreda

Radnici Vitezita pješačili 23 časa tražeći svoja prava

Radnici Vitezita pješačili 23 časa  tražeći svoja prava
Radnici Vitezita pješačili 23 časa tražeći svoja prava

SARAJEVO - Iscrpljeni, neispavani, sa žuljevima na nogama i promrzli, nešto više od 20 radnika "Vitezita" nakon 23 sata pješačenja došlo je danas u Sarajevo pred zgradu Vlade FBiH, gdje su, po ko zna koji put, tražili svoja prava.

Sa sročena četiri zahtjeva čekali su dodatnih nekoliko sati da ih na razgovor pozovu predstavnici federalne izvršne vlasti. Njihov status je, kažu, neriješen od 1993. godine, od kada mnogi nemaju uplaćene doprinose, niti su pozvani da se vrate na posao, a vode se kao radnici ovog nekadašnjeg giganta namjenske industrije, vodećeg u proizvodnji eksploziva. Ovaj problem ima njih oko 60, ali dosta ih je bolesno pa nisu mogli da se pridruže ostalima.

"Dok ne bude riješen naš status, tražimo da bude obustavljena bilo kakva finansijska pomoć 'Vitezitu'. Tražimo uplatu doprinosa, preispitivanje svih pljački jer su iz firme nestajali valjci, elektromotori, aluminijska vrata. Tražimo i da bude preispitana dokapitalizacija dva objekta vrijedna sigurno 800.000 KM, a koja su prodata u bescjenje, za 330.000 KM", kazao je danas Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika i penzionera neriješenog radno-pravnog statusa "Vitezita".

Istakao je da su se u 40 dana promijenila tri direktora ove firme, te da svaki ima platu, a skoro ništa ne radi, dok i oni radnici koji rade, a rade svega po nekoliko mjeseci, nemaju uplaćene doprinose. Sivro je ispričao da su tokom svog puta od Viteza do Sarajeva imali podršku policijskih patrola, da je tokom noći za šest do sedam radnika pružena pomoć u Domu zdravlja u Vitezu jer su bili u kritičnom stanju i imali plikove po nogama, dok su sedmorica primila injekciju protiv bolova u Hitnoj pomoći u Sarajevu. Hitna je intervenisala i ispred zgrade Vlade zbog iscrpljenosti jednog od radnika. "Ma, umorni smo da ne možemo ni gledati, ni sjediti, ni spavati. Stigli smo u 6.30", dodao je Sivro.

Tražimo uplatu doprinosa, preispitivanje svih pljački u firmi, kažu radnici

Neki ležeći u vrećama za spavanje, neki sjedeći na dekama na hladnoj zemlji, neki cupkajući u mjestu, radnici su istakli da su spremni na štrajk glađu od danas i ostati pred zgradom Vlade danonoćno sve dok ne budu riješeni njihovi problemi i status "pa makar da odu na biro". Podsjetili su da ovo nije prvi put da su tu.

"Ne mogu više. Popila sam tabletu za smirenje. Ne mogu ni da jedem. Tuga je gledati ovo. Nepravda ubi", plačući je ispričala radnica Mirsada Arnautović.

"Ni dinara nemam od 1993. godine, a vodim se kao uposlenik 'Vitezita'. Imam porodicu, školujem kćerku i snalazim se malo radeći na crno. Ma, preumorni smo od svega", rekao je radnik Mujo Trako.

Nevresa Abdić kazala je da su u firmu primili 150 ljudi, a njih nisu zvali.

"Sutra bih se vratila na posao drage volje, trčeći. Mi želimo da radimo. Kada se samo sjetim šta je bio 'Vitezit', kakve su nam plate bile i kako smo dobro živjeli. Sada gledamo svaki fening. Druge firme namjenske industrije rade, rastu, a gdje smo mi. Prije su radnici bili provjeravani da bi počeli ovdje raditi, a sada može ući ko hoće i kad hoće. Privatizacija nas je uništila", rekla je sjetno Abdićeva, čekajući ishod sastanka sa ministrom industrije, energije i rudarstva FBiH Erdalom Trhuljem te premijerom Nerminom Nikšićem. Konačno, na ovom sastanku je dogovoreno da u narednih nekoliko dana bude napravljen spisak 15 radnika koji će otići u penziju jer su stekli uslove, a ostali će biti rješavani u narednih mjesec do mjesec i po dana.

Zadovoljni onim što je dogovoreno radnici su se danas poslijepodne vratili kući autobusom koji im je obezbijedila Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije