Privreda

Radnici ergele "Vučijak" traže zarađeno

Radnici ergele "Vučijak" traže zarađeno
Radnici ergele "Vučijak" traže zarađeno

PRNJAVOR - Zaposleni na ergeli "Vučijak“ kod Prnjavora zaprijetili su potpunom obustavom rada, ukoliko im se ne isplate četiri plate.

O tome su nakon jednosatne obustave rada obavijestili Dostu Baraković, stečajnu upravnicu u "Vučijaku“ i resorno ministarstvo RS.

Predsjednica sindikata „Vučijaka“ Ljubinka Vasić istakla je da još nisu primili majsku, kao ni još tri naredne zarade te da je ovo upozorenje da radnici više ne mogu dalje bez plaća.

''Tražimo da nam se isplate četiri zaostale plaće. Ako do toga ne dođe do četvrtka, stupamo u generalni štrajk obustavom svih aktivnosti u ergeli'', kategorična je Vasić.

Radnici nemaju ni uplaćeno osiguranje, a kažu da ne mogu više raditi bez plata jer imaju i oni obaveze i treba da žive.

Iz ranijih godina takođe imaju potraživaja po osnovu zarada. Jedno vrijeme im je dugovana isplata čak više od 45 plata, ali je to potraživanje vremenom prepolovljeno.

Vasić je rekla da čekaju šest godina da se ti dugovi izmire i nemaju više strpljenja, dok stečajna upravnica navodi da bi redovna uplata iz Ministarstva poljoprivrede RS trebalo da bude ovih dana.

Ergela „Vučijak“ dovedena je proteklih godina u veoma  tešku materijalnu situaciju i ispaštaju i radnici i životinje.

Stoga su u resornom ministarstvu ranije pokrenuli rasprodaju lipicanera, što vide kao rješenje kako bi jedina ergela lipicanera u RS izašla iz agonije u kojoj se nalazi već godinama.

Cilj im je da se prodaju 83 "prekobrojna“ od ukupno 155 grla na ergeli, a sredstava bi trebalo da se iskoriste, kako tvrde, za njenu obnovu i funkcionisanje.

Međutim, ni taj posao ne ide po planu.

Još prije nekoliko godina nebriga i neriješeni imovinski problemi doveli su prnjavorsku ergelu lipicanera "Vučijak", jedinu u RS, u tešku situaciji, a konje ostavili jedno vrijeme i bez hrane.

Zbog nedostatka materijalnih sredstava i neriješenih imovinskih pitanja ergela je na kraju otišla u stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije