Privreda

Radnici propalih firmi krenuli prema granici

Radnici propalih firmi krenuli prema granici
Radnici propalih firmi krenuli prema granici

TUZLA - Radnici fabrika obuće "Aida" i deterdženata "Dita", te Livnice čelika iz Tuzle, njih oko 100, krenuli su jutros pješke prema petlji Šićki Brod, gdje su se sastali sa radnicima Fabrike namještaja "Konjuh" iz Živinica i zajedno se uputili prema Graničnom prelazu Orašje da bi, kao što su najavili, napustili BiH zbog nebrige vlasti za njihove probleme.

Užičanin: Radnici će večeras prenoćiti u Srebreniku

Radnici Fabrike obuće "Aida“, "Livnice“ i "Dite“, kojima su se jutros pridružili i radnici "Konjuha“ na putu prema Orašju, trenutno se nalaze na Previlama, opština Srebrenik.

- Dok ne dođemo na granicu ne znamo šta nas čeka. Ali ako nam ne budu dali da prođemo, mi ćemo sjediti na granici. Morat će neko nešto, valjda, da riješi za nas - kaže u izjavu za Agenciju Fena Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće "Aida“.

Navodi da će radnici večeras prenoćiti u Srebreniku.

- Crveni križ nam je, kako smo saznali od Sindikata “Konjuha”, obezbijedio prenoćište, a ujutro krećemo dalje. Kada dođemo u Srebrenik, znaćemo detaljnije informacije - dodaje Užičanin.

Crveni križ Srebrenik je dobio dozvolu od tamošnjeg načelnika za smještaj radnika iz Tuzle.

- Smjestit ćemo ih u sportsku dvoranu. Crveni križ će, koliko bude u mogućnosti, angažovati svoje volontere i odnijeti deke i čaj radnicima. Intervenisat će i Civilna zaštita, kao i službenici iz MUP-a - kazali su Agenciji Fena u CK Srebrenika.

Idu u Evropsku uniju

Stanovnici mjesta Previle su uz cestu postavili veliki sto na koji su stavili vodu i sokove kako bi se radnici iz kolone osvježili. Radnike je pored velikog broja stanovnika Previla dočekao i veći broj policijskih snaga.

Na svom putu ka Orašju imaju policijsku pratnju koja se nalazi ispred i iza kolone.  

Radnici su uzvikivali mještanima i vozačima u koloni da život u BiH nije dobar  i da zato idu u Evropsku uniju te su ih pozvali da im se pridruže.

"Evo jedem hljeb, imam samo komad, ali dat će mi neko još malo", rekao je radnik Konjuha Nerves Aljić koji učestvuje u protestu.

Protestvovali uzalud

Nakon što su mjesecima bezuspješno protestovali na ulicama Tuzle, tražeći isplatu jednokratne pomoći od 400 KM, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje, radnici su kao znak protesta odlučili da napuste BiH.

Zamjenik predsjednika Sindikata Fabrike obuće "Aida" Hasan Užičanin rekao je da se radnici kreću ulicom u pratnji policije.

Radnici su jutros oko 7.30 časova krenuli prema granici BiH i Hrvatske da bi, kako kažu, spas potražili u nekoj od zemalja EU, javili su federalni mediji.

"Neka se oni prepucavaju međusobno, mi više nemamo šta čekati", rekao je ranije Užičanin.

Foto: Avaz.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije