Privreda

Radnici traže rješenja o prekidu rada i otpremnine

Radnici traže rješenja o prekidu rada i otpremnine
Radnici traže rješenja o prekidu rada i otpremnine

BIHAĆ - Radnici Bihaćke industrije rashladnih aparata (BIRA) danas su se ponovo okupili ispred kapije preduzeća.

S obzirom na to da Uprava i vlasnik BIRA nisu prihvatili prijedlog o prolongiranju otkaza, ponuđen na sastanku nedavno održanom u organizaciji Sindikata metalaca BiH u Sarajevu, radnici sada traže da im se što prije uruče rješenja i radničke knjižice,  da ne bi ostali bez prava po osnovu nezaposlenosti.

Radi se o otprilike 200 radnika, koji su ostali bez posla zbog promjene djelatnosti iz proizvodne u trgovačku. Većina ih je u međuvremenu dobila rješenja o prekidu rada, ali ne i otpremnine.

 - Tražimo od Uprave BIRA da nam daju rješenja, u kojima treba pisati kolika je otpremnina i kad će nam je isplatiti da bismo se prijavili na biro, na šta imamo pravo - kazao je novinarima predsjednik Sindikata BIRA Omer Balić.

Okupljenim radnicima ni ovaj put, niko iz Uprave nije se obratio, niti su željeli davati izjave za medije. Kako će se stvari dalje odvijati neizvjesno je, s obzirom  na to da nije uspio ni pokušaj u Sarajevu, da se iznađe rješenje.

Pozivu se odazvao samo Grad Bihać, dok vlade Federacije BiH (FBiH) i Unsko-sanskog kantona (USK) nisu poslale svoje predstavnike.

Prijedlog Grada Bihaća da se pokuša uz pomoć viših nivoa vlasti pronaći povoljan kredit  iz Razvojne banke FBiH, da bi se sačuvala proizvodnja u BIRA-i je prihvaćen od Uprave, ali ne i prolongiranje raskida ugovora o radu radnicima, zbog čega na sastanku ništa konkretno nije ni dogovoreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije