Privreda

Radojičić posjetio fabriku obuće Bema: Podrška tekstilnoj industriji

Radojičić posjetio fabriku obuće Bema: Podrška tekstilnoj industriji
Radojičić posjetio fabriku obuće Bema: Podrška tekstilnoj industriji

BANJALUKA - Industrija tekstila i obuće je izuzetno važna za RS jer je u njoj zaposleno nešto više od 9.000 ljudi, a sektor kože i obuće bilježi stalni rast zaposlenih i u skladu s tim nastojaćemo da svojim mjerama održimo ovu industriju i da je podstaknemo, te da zaposlimo još više ljudi, kazao je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, prilikom današnje posjete banjalučkoj fabrici obuće "Bema".

Kako je rekao, jedan od razloga ove posjete je i taj što je "Bema" od Privredne komore RS dobila nagradu za jedno od najboljih preduzeća, a ima i veliki broj zaposlenih.

On je kazao kako je republička vlast s obzirom na veliki broj zaposlenih imala nekoliko različitih mjera kojima je izlazila u susret ovom sektoru.

"U prve dvije godine krize imali smo posebne subvencije za ovu industriju kako bi bio zadržan broj zaposlenih jer su ugovori s nekim stranim proizvođačima bili dovedeni u pitanje zbog krize na području Evropske unije. Takođe, ove godine je vraćen neoporezivi dio dohotka, što je i ovom preduzeću oslobodilo ili vratilo nešto više od 300.000 maraka na godišnjem nivou", kazao je Radojičić.

On je kazao kako se u proteklih nekoliko dana javilo nekoliko novih investitora iz ove oblasti, ali da je problem nedostatak obučene radne snage.

"Upravo je i 'Bema', zajedno s Ministarstvom prosvjete i kulture RS i univerzitetima, razgovarala o potrebi prilagođavanja naših škola zahtjevima industrije, jer nema dovoljno kvalitetne i obučene radne snage, koja bi sutra mogla da počne da radi u novoj fabrici", kazao je Radojičić.

Marinko Umičević, direktor "Beme", u kojoj je zaposleno 1.305 radnika s prosječnom platom od 520 KM, kazao je kako je Radojičića upoznao s planovima ove firme, ali i s problemima u poslovanju.

"Imamo u planu projekat kojim bismo u ovoj godini primili od 300 do 500 radnika, ali za to su nam potrebni podsticaji Vlade RS i države, jer hoćemo da uvedemo drugu smjenu, budući da su nam mašine poslijepodne prazne", kazao je Umičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije