Privreda

Razvijati svijest o željezničkom prevozu

Razvijati svijest o željezničkom prevozu
Razvijati svijest o željezničkom prevozu

BANJALUKA - Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Vesna Vožni ocijenila je danas da građani u Srpskoj veoma malo koriste željeznički saobraćaj, te da je potrebno razvijati svijest o ovom načinu prevoza.

"Mislimo da je razlog tome što je standard stanovnika malo povećan pa uglavnom koriste svoja vozila", rekla je Vožni, nakon što je 180 učenika Osnovne škole /OŠ/ "Branko Radičević" iz Banjaluke, koji putuju vozom, ispratila u Omarsku na jednodnevni izlet.

Ona je istakla da je putovanje djece vozom zapravo prezentacija željezničkog putničkog saobraćaja, te da Ministarstvo podržava ovakav vid razvijanja svijesti djece i o željezničkom saobraćaju i bezbjednosti u saobraćaju.

Vožni je apelovala da građani Srpske više koriste ovaj vid prevoza, jer je ugodniji, komforniji i sigurniji.

Direktor Saobraćajne sekcije "Željeznica Republike Srpske" u Banjaluci Sretko Tubak rekao je da kroz željezničku stanicu Banjaluka dnevno prođe oko 500 putnika ili oko 15.000 putnika mjesečno.

"To nije neki podatak u odnosu na neka ranija vremena, ali s obzirom na današnje vrijeme mislim da je to sasvim zadovoljavajuće", kaže Tubak.

On je naveo da putnici vozom iz Banjaluke uglavnom putuju prema Doboju i Novom Gradu, ističući da i nekoliko brzih vozova saobraća na relaciji od Sarajeva do Zagreba.

Tubak je podsjetio da su ranije putnici vozom putovali sa posla i na posao.

"U situaciji kakvu imamo danas da privreda ne radi i nema više tih fabrika, sada nemamo toliko putnika, to je osnovni razlog zbog čega je došlo do smanjenja putnika u željezničkom saobraćaju", pojasnio je Tubak.

Nastavnica likovne kulture u OŠ "Branko Radičević" Biljana Vukičević rekla je da je ova ideja potekla iz projekta u likovnom obrazovanju pod nazivom "Nezaboravno putovanje".

Ona je istakla da je preduzeće "Željeznice Republike Srpske", zahvaljujući resornom ministarstvu, omogućilo učenicima šestih razreda, koji nisu imali priliku da se voze vozom, da to učine besplatno odlaskom na jednodnevni izlet u Omarsku.

Vukičevićeva je napomenula da je prošle godine bilo organizovano putovanje u Jošavku, a ove godine u Omarsku, gdje će učenici obići rudnik "Omarska" i upoznati se o njegovom radu.

Ona je izrazila očekivanje da će ove aktivnosti biti nastavljene, istakavši da je to korisno i za djecu i za nastavni proces.

Sekretar Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske u Privrednoj komori Republike Srpske Dragoslav Mihajlović rekao je da je ovo udruženje doniralo prevoz za učenike od škole do željezničke stanice i prevoz u povratku.

Učenica šestog razreda Milica Berić kaže da joj je ovo prvo putovanje vozom i da je jako srećna što je to omogućeno njoj i njenim drugarima iz škole, dodavši da očekuju nezaboravno putovanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije