Privreda

Razvojem nauke do izlaska iz krize

Razvojem nauke do izlaska iz krize
Razvojem nauke do izlaska iz krize

BANJALUKA - U vrijeme ekonomske krize razvijanje nauke i obrazovanja najbolji je način da se ona prevaziđe, a sticanje novih znanja je šansa da se društvo unaprijedi.

Kazao je to Mladen Radivojević, rektor Univerziteta za poslovne studije (UPS) iz Banjaluke, povodom četvrte međunarodne konferencije pod nazivom "Od krize prema razvoju", koja je u organizaciji ovog univerziteta održana u petak u Banjaluci.

Na konferenciji je predstavljeno 90 radova iz oblasti ekonomije, ekologije, informatike, turizma i hotelijerstva, kao i menadžmenta, a svoje učešće su, pored domaćih profesora i stručnjaka, uzeli i profesori iz Srbije, Makedonije, Austrije i Mađarske.

"Pokušavamo da privučemo mlade kadrove i one koji se bave naukom da pišu i objavljuju svoje radove, te da damo neke smjernice za razvoj ovog društva", kazao je Radivojević.

Žarko Ristić, profesor na UPS-u, obraćajući se prisutnima na otvaranju konferencije, kazao je kako se na polju ekonomije otvaraju novi vidici te da dolazi do deamerikanizacije kada je nauka u pitanju.

"Bili smo robovi promašene ekonomske politike i nauke, jer put profita sada ide na istok, a ne na zapad", kazao je Ristić.

Marko Carić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe iz Novog Sada, kazao je da je UPS lider u polju nauke i obrazovanja kada je RS u pitanju te da put razvoja ove ustanove treba implementirati i u društvu.

Inače, plenarni predavač na konferenciji bio je Ivica Radović, profesor Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu, koji je kroz svoj rad predstavio odnos čovjeka i životne sredine od praistorije sve do danas.

Paralelno s konferencijom, otvorena je i izložba radova studenata Fakulteta za informacione tehnologije i dizajn.

"Izložba predstavlja presjek onoga što su studenti ovog fakulteta uradili u protekla dva semestra. Dakle, zahvaljujući ovoj izložbi, širi krug ljudi može da se upozna s onim što mi radimo", rekao je Miodrag Manojlović, profesor na Fakultetu za informacione tehnologije i dizajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije