Privreda

Rokfelerovi napuštaju poslove s naftom

Rokfelerovi napuštaju poslove s naftom
Rokfelerovi napuštaju poslove s naftom

NJUJORK - Nasljednici porodice Rokfeler, koja je stekla ogromno bogatstvo u poslovima sa naftom, namjeravaju da prodaju svoju imovinu u vezi sa fosilnim gorivima i da ulože sredstva u ekološki čistu energiju, prenosi BBC.

Predstavnici Fonda braće Rokfeler objavili su to uoči današnjeg samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koji se održava u Njujorku. Iako će fond u prvo vrijeme zadržati oko 6 odsto imovine u oblasti fosilnih goriva, vremenom će ulaganja u tu granu biti svedena na nulu.

Zajedno sa Fondom braće Rokfeler u savez investitora koji su odlučili da obustave ulaganja u fosilna goriva ušlo je 180 organizacija i 650 privatnih lica. Oni su preduzeli taj korak u okviru međunarodne inicijative Global Divest-Invest, koju su prije nekoliko godina osmislili američki studenti, preneo je Njujork tajms.

Global Divest-Invest je ekonomska platforma koja omogućava da se povuče imovina iz oblasti sa "prljavim" tehnologijama i da se zatim uloži u ekološki čiste projekte.

Od početka ove godine obim investicija koje su fondovi, vjerske organizacije i univerziteti odlučili da prenesu u ekološki čiste projekte je udvostručen.

Stiven Hajnc, direktor Fonda braće Rokfeler, rekao je da ta strategija odgovara viziji nafrnog magnata Džona Rokfelera.

"Uvjereni smo da bi on, da je danas živ, kao odgovoran biznismen koji brine o budućnosti, zaustavio poslovanje s fosilnim gorivima i uložio u obnovljive izvore energije", kazao je Hajnc.

Fond su osnovali sinovi Džona Rokferela 1940. Na dan 31. jula 2014. imovina Fonda se procjenjivala na 860 miliona dolara.

Danas se u okviru Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održava jednodnevni samit o pitanjima klimatskih promjena, na kome će učestvovati šefovi država i vlada 125 zemalja. To će biti prva takva konferencija na tako visokom nivou nakon sastanka u Kopenhagenu 2009, završenog neuspjehom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije