Privreda

"Rosnjeft" ne očekuje odštetni zahtjev

"Rosnjeft" ne očekuje odštetni zahtjev
"Rosnjeft" ne očekuje odštetni zahtjev

MOSKVA - "Rosnjeft", najveći ruski proizvođač nafte, saopštio je danas da ne očekuje odštetni zahtjev protiv ove kompanije povodom odluke arbitražnog suda u Hagu da Rusija treba da plati preko 50 milijardi dolara bivšim akcionarima ugašene firme "Jukos".

 "Rosnjeft" je saopštio da nije tužena strana u ovom sporu i da zato presuda neće imati negativan uticaj na "komercijalne aktivnosti i imovinu" ove komapnije.

"Rosnjeft" je kupio najveći dio "Jukosove" imovine na aukcijama nakon što je ta kompanija proglasila bankrot.

Avokat "Jukosovih" akcionara Emanuel Gejlard rekao je da Moskva treba da počne isplatu u narednih 180 dana, do 15. januara 2015. godine. Poslije tog datuma počeće da se dodaje kamata, rekao je ovaj advokat iz firme "Šerman i Sterling LPP".

Međunarodni arbitražni sud naredio je Moskvi da plati 51,57 milijardi dolara odštete bivšim akcionarima, s ocjenom da su ruski zvaničnici manipulisali pravnim sistemom da bi "Jukos" doveli do bankrota.

Sud je objavio presude u tri odvojena slučaja u vezi sa eksprorijacijom imovine "Jukosa", sa odštetnim zahtjevima od preko 100 milijardi dolara. "Jukosom" je upravljao Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovjek u Rusiji.

Odluka o isplati odštete donesena je poslije skoro desetogodišnjih ročišta. Sud je zaključio da "primarni cilj Ruske Federacije nije bila naplata poreza, nego da `Jukos` bankrotira" i da se preuzme njegova vrijedna imovina.

Sud je umanjio traženi iznod odštete jer je zaključio da su i podnosioci zahtjeva kršili određene zakonske odredbe. 

Ruske vlasti optužile su 2003. godine upravu "Jukosa", tada najveće naftne kompanije u zemlji, za ekonomska krivična djela. Nekoliko rukovodilaca ove firme osuđeno je na zatvorske kazne zbog utaje poreza 2005. godine, te zbog pronevjere imovine i pranja novca 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije