Privreda

Šamac: Održan sastanak o zaštiti voćarskih kultura

Šamac: Održan sastanak o zaštiti voćarskih kultura
Šamac: Održan sastanak o zaštiti voćarskih kultura

ŠAMAC - U Šamcu je danas održan sastanak sa voćarima iz Posavine o temi "Zaštita voćarskih kultura od najvažnijih bolesti i štetočina".

Predavač Danko Todić, magistar agronomije u firmi "Singenta", rekao je da je šamačke voćare upoznao o preparatima koji su danas aktuelni u EU.

"S obzirom na to da BiH dugoročno ima perspektivu u izvozu voća moramo se ustrojiti i koristiti samo ono što koristi EU, i imati otvorena vrata za izvoz", naveo je Todić.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Milan Simić kaže da je ovaj sastanak jedan u nizu sastanaka koji opština realizuje u saradnji sa organizacijom "Katolik rilif servis" /CRS/, u okviru aktivnosti CRS-a na pomoći stanovništvu Šamca u oporavku od poplava.

Prema njegovim riječima, sa CRS-om je do sada provedeno nekoliko projekata, čija će vrijednost veoma brzo biti veća od milion KM.

Simić kaže da ovaj dio Posavine nije poznat po voćarskoj proizvodnji, i na ovom području ukupna površina pod voćarskom proizvodnjom ne prelazi 60 hektara, ali je cilj da se te površine uvećaju.

Simić je naglasio da je u interesu lokalne zajednice da se proširi proizvodnja voća, koja za sobom povlači veliki broj radnika i pospješuje zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije