Privreda

Sastanak "Nestro grupacije" i Vlade RS: Pozitivni trendovi u poslovanju

Sastanak  "Nestro grupacije" i Vlade RS: Pozitivni trendovi u poslovanju
Sastanak "Nestro grupacije" i Vlade RS: Pozitivni trendovi u poslovanju

BROD - Preliminarni rezultati o poslovanju "Nestro grupacije", u okviru koje posluju "Optima grupa" Banjaluka, rafinerije u Brodu i Modriči, te lanac benzinskih stanica, za 2013. godinu pokazuju rast u odnosu na prošlu godinu.

Istaknuto je to danas nakon sastanka Radne grupe za praćenje ispunjenja obaveza iz Ugovora o kupoprodaji akcija preduzeća naftne industrije RS i stvaranju povoljnijih uslova za razvoj naftne industrije, koji je održan u Brodu.

Andrej Ozerev, zamjenik generalnog direktora kompanije "Zarubežnjeft", rekao je da su na sastanku razmotrili pitanja i sa prethodnog sastanka, te da je zaključeno da nijedan proces nije zaustavljen. On je naveo da se njihov najvažniji projekat odnosi na povećanje ekološke zaštite, te da i on ide svojim tokom.

Govoreći o pitanju gasifikacije, Ozerev je kazao da je završetak izvođenja radova na kraku gasovoda, u koji bi trebalo da bude uloženo oko 10 miliona evra, planiran za kraj 2015. godine, ukoliko ne bude kašnjenja zbog birokratskih procedura. On je još kazao da grupa preduzeća ove kompanije koja rade u RS ima gubitke, ali da se finansijska situacija poboljšava, pa sva preduzeća imaju pozitivan trend.

"UO je usvojio program za ozdravljenje grupe kompanija do 2018. godine finansiranjem onih preduzeća koja će nam obezbijediti da dobijemo pozitivan rezultat", kazao je Ozerev.

Grupa preduzeća kompanije koja rade u RS ima gubitke, ali se finansijska situacija poboljšava

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da je ovo ministarstvo, zajedno sa "Optima grupom", u proteklom periodu kreiralo sve aktivnosti kako bi ova kompanija bila najuspješnija u regionu, ali da će to Vlada RS činiti i ubuduće.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da će sastanci Radne grupe biti održavani svakog mjeseca.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, rekla je da Rafinerija u Brodu ispunjava u roku svoje obaveze preuzete po Ekološkoj dozvoli. Navela je da su instalirali mjernu stanicu, te da kvalitet vazduha za prvih devet mjeseci ove godine nije prelazio granične vrijednosti, koje bi bile štetne po zdravlje ljudi. Sa druge strane, Vladimir Liman, direktor "Optima grupe", rekao je da preduzeća "Nestro grupacije" u BiH i dalje planiraju aktivan razvoj.

"Tržište BiH je ključno za nas, a planirane mjere su usmjerene na poboljšanje našeg prisustva na tržištu", rekao je Liman.

Prema riječima Andreja Getingera, generalnog direktora Rafinerije nafte u Brodu, pred ovim preduzećem je još zadataka, prije svega kada je u pitanju ekologija. Dodao je da su svjesni svojih obaveza po tom pitanju, te da su dosad preduzeli niz koraka na tom polju.

"Južni tok"

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, kazao je da je RS odlučna da gradi krak gasovoda "Južni tok" kroz RS.

"Smatramo da je to interes i FBiH i da ćemo zajedno s njima, te "Gazpromom", realizovati taj izuzetno značajan projekat", rekao je Kovačević. Ustvrdio je da RS ispunjava sve obaveze iz "mape puta" za realizaciju kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS.

"Mislim da će se sada ići prema FBiH da se i ona uključi u realizaciju ovog projekta", rekao je Kovačević i izrazio uvjerenje da će RS, odnosno BiH, ispoštovati sve svoje obaveze koje proističu iz članstva u Evropskoj energetskoj zajednici, dodajući da to RS i sada čini u svim segmentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije