Privreda

Savanović: Novi Zakon o radu do kraja godine

Savanović: Novi Zakon o radu do kraja godine
Savanović: Novi Zakon o radu do kraja godine

BANJALUKA - Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Savanović smatra da će novi Zakon o radu u RS biti usvojen do kraja godine.

Dodao je da RS mora osavremeniti i prilagoditi svoje radno zakonavstvo sadašnjim prilikama, kao što su uradile i zemlje u okruženju. 

Savanović je kazao da nije cilj da Sindikat, koji se protivi usvajanju novog Zakona o radu, ne bude uključen u razgovore, već da se dijalogom dođe do najboljeg rješenja.

Novi zakon, naveo je, treba da bude "kvalitetan i za radnike i poslodavce i Vladu RS " te poziva socijalne partnere na razgovore o tom dokumentu, u kojem se, tvrdi, ne mijenja suština, već je riječ o "nekim korekcijama i usaglašavanju s nekim drugim zakonima“. 

''Vlada stoji čvrsto na stanovištu da se zadrži dostignuti nivo prava radnika '', rekao je on te trojkom ocijenio položaj radnika u RS. 

Komentirajući za sutra najavljenu promajsku protestnu šetnju radnika u RS, u organizaciji Saveza sindikata RS, resorni ministar je rekao da i te proteste ne doživljava kao "reakciju, već jednu manifestaciju u okviru Međunarodnog praznika rada“. 

Resorni ministar se slaže da se u RS teško živi, ali da je to posljedica i dešavanja u proteklim godinama, zbog čega je neophodno, kazao je, da se ide u reforme i "stvaranje nove vrijednosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije