Privreda

Skupa proizvodnja u TE ugrožava cijenu struje

Skupa proizvodnja u TE ugrožava cijenu struje
Skupa proizvodnja u TE ugrožava cijenu struje

TREBINJE - Vlada RS i "Elektroprivreda RS" učiniće sve da ne dođe do poskupljenja struje u bližoj budućnosti uprkos činjenici da postoje opravdani zahtjevi preduzeća i distributera za promjenom tarifa, poručili su to iz Trebinja Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, i Branislava Milekić, generalni direktor ERS.

Đokić i Milekićeva su u Trebinju razgovarali o rezultatima poslovanja u protekloj godini, ali i gubicima koji prate proizvodnju, naročito u termoelektranama, kao i otvaranju tržišta električne energije i novim projektima.

"Iako je iza nas teška poslovna godina sa gubicima u termoelektranama u kojima se eksploatacija rude odvija teško, možemo da kažemo da smo proteklu godinu završili uz neznatnu dobit, iako smo proizveli gotovo 11 odsto manje struje nego 2013. godine", istakla je nakon sastanka Milekićeva.

Ona je ipak objasnila da se po trenutnim, najnižim cijenama električne energije u regionu, i mnogo nižim od drugog entiteta, ipak teško može održavati cjelokupan sistem.

Milekićeva je ministra upoznala s činjenicom da je ipak najteže termoelektranama, koje ne mogu funkcionisati pozitivno po ovako niskim cijenama, pa postoji realna šansa i da zavisna preduzeća ERS zatraže od regulatora poskupljenje struje.

Veoma niske cijene, sa druge strane, uslovljavaju da ne postoje velike konkurentske mogućnosti da se na tržištu RS pojave i drugi snabdjevači strujom, i pored otvaranja tržišta električne energije i uspostavljanja energetske zajednice na međunarodnom nivou.

"Kada se sve ovo sagleda, 'Elektroprivreda RS' će tražiti modus po kome će cijene ostati umjerene, a troškovi se racionalizovati, kako bi se povećanje cijena struje što više odgodilo, iako postoje opravdani zahtjevi preduzeća i distributera za promjenom tarifa", dodala je Milekićeva.

"Zahtjevi proizvodnih preduzeća i distribucija su potpuno opravdani i realni, pa je već odavno zrela situacija da dođe do povećanja cijena električne energije", navodi ona.

I ministar Đokić je istakao da će Vlada RS učiniti sve da se poskupljenja struje prolongiraju ili da budu što manja, te da se u tom smislu što više smanje troškovi, što je, kako naglašava, politika Vlade RS.

Đokić je istakao da su u kontekstu što racionalnijeg trošenja sredstava pomenute i buduće energetske investicije u RS, gdje je najviše govora bilo o završnici projektne dokumentacije HE Dabar i njenoj realizaciji, za koju je potrebno izdvojiti 350 miliona maraka, a već je odobrena izgradnja tunela, poslije koga slijedi izgradnja objekta i nabavka postrojenja.

"U narednim danima ćemo se odrediti i o tome na koji će način biti finansirana ova investicija, gdje će ERS izdvojiti dio sredstava, dok o ostatku novca treba razmišljati o drugom finansijeru", rekao je Đokić i dodao da se već pregovara s jednim kineskim partnerom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vezi s finansiranjem gradnje HE Dabar i novog bloka od 300 megavata gatačke termoelektrane.

Dovršetkom ova dva energetska giganta, kao i TE Stanari i vjetroelektrane Hrgud, gdje će se, kaže Đokić, ići u direktni pregovarački postupak s koncesijom ERS, bitno će se promijeniti energetska slika, ne samo Republike Srpske, već i cijelog ovog regiona, zaključeno je na kraju sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije