Privreda

Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija grade gasovod

Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija grade gasovod
Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija grade gasovod

RIGA, BRATISLAVA - Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija potpisale su tokom samita Istočnog partnerstva u Rigi, deklaraciju o izgradnji novog gasovoda "Istring" (Eastring), objavljeno je na sajtu operatera gasnotransportnog sistema (GTS) Slovačke "Eustrim".

Kapacitet gasovoda, čije je pokretanje planirano u 2018. godini, trebalo bi da bude od 20 do 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Novi gasovod bi išao od slovačko-ukrajinske granice, preko Mađarske, Rumunije i Bugarske do granice Turske sa Bugarskom ili Grčkom, objavile su ranije Ria novosti.

"Kompanija 'Eustrim' pozdravlja potpisivanje deklaracije o podršci zajedničkim naporima četiri ključne zemlje da diversifikuju izvore i maršrute isporuka prirodnog gasa. Dokument koji su u Rigi potpisali ministri inostranih poslova Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke proklamuje neophodnost obezbjeđenja stabilnih i sigurnih isporuka gasa u centralno i istočnoj Evropi", navodi se u saopštenju koje prenosi ruski sajt Noi.md.ru.

Jedna od prednosti tog projekta je to što može da koristi postojeću infrastrukturu "Eustrim", koja je potpuno obnovljena poslije krize 2009. godine.

Mogući izvori gasa bili bi Azerbejdžan, Turkmenistan, Irak, Kipar i Rusija. Dužina cjevovoda će, zavisno od projekta, biti od 744 do 1.015 kilometra. Procijenjena vrijednost investicije za prvu fazu projekta je 1,3 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije