Privreda

Snabdijevanje gasom u BiH pod znakom pitanja

Snabdijevanje gasom u BiH pod znakom pitanja
Snabdijevanje gasom u BiH pod znakom pitanja

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez napajanja gasom ako "Sarajevogas" i Kanton Sarajevo, najveći potrošači ovog energenta, ne izmire dug prema "BH gasu" do 15. februara.

Ovo je danas potvrdio Mirza Sendijarević, direktor "BH gasa", istaknuvši kako je "Sarajevogas" dužan blizu četiri miliona KM za decembarsku fakturu i više od 16 miliona KM za januar ove godine, te da mu je zbog toga jučer smanjena isporuka gasa na 450.000 kubika.

"'BH gas' do 15. februara mora platiti račun ruskom isporučiocu. Zbog toga 'Sarajevogas' treba da nam uplati 10,5 miliona KM kako BiH ne bi ostala bez ovog energenta. Ako nam dug ne bude plaćen, nisam siguran šta će se desiti, jer mi nećemo moći platiti račun ruskom isporučiocu", rekao je Sendijarević.

On ističe kako je "Sarajevogas" "BH gasu" dužan 61,7 miliona KM, ali da ne traže da im sada plati zaostali dug, nego samo fakture za decembar prošle godine i januar ove godine. Sendijarević tvrdi da "BH gas" isporučuje dovoljno gasa da se podmire pojedinačna domaćinstva koja su redovne platiše.

Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja KS, kaže da Vlada KS, u skladu s mogućnostima, pokušava obezbijediti ova sredstva, ali je budžet prazan.

Iako je hitna sjednica Vlade KS zakazana u popodnevnim satima, do zaključenja sutrašnjeg broja "Nezavisnih" ona još nije ni počela. Mehmed Mehović, izvršni direktor "Sarajevogasa", rekao je da je ovo preduzeće dosad za decembarsku fakturu uplatilo 18,6 miliona KM, te da duguje još tri miliona KM.

Ističe kako bi moglo doći do problema s isporukom gasa i za pojedinačna domaćinstva u Kantonu Sarajevo jer je dotok gasa u KS prepolovljen.

On tvrdi kako bi bez ovog energenta mogli ostati i potrošači koji su redovne platiše, jer "Sarajevogas" mora voditi računa prije svega o sigurnosti, jer ako dođe do smanjenja pritiska, može biti ugrožen sistem.

Mehmed Sijarić, tehnički direktor "Sarajevogasa", kaže da problema u isporuci za potrošače koji su redovne platiše ne bi trebalo da bude ako ne dođe do naglog zahlađenja i ako KJKP "Toplane" pređu na alternativno zagrijavanje.

Ženja Ljubuškić, portparol KJKP "Toplane", rekao je da će ovo preduzeće preći na alternativna goriva, te da, ako ostane ovako visoka temperatura u KS, alternativnog goriva ima za tri do pet dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije