Privreda

Sporazum "Nokie" i "Alcatela" ugrožava radna mjesta u Finskoj

Sporazum "Nokie" i "Alcatela" ugrožava radna mjesta u Finskoj
Sporazum "Nokie" i "Alcatela" ugrožava radna mjesta u Finskoj

HELSINKI - Finski ministar finansija Anti Rine izjavio je da preuzimanje francuskog proizvođača telekomunikacione opreme "Alcatel-Lucenta" od strane finske "Nokie" dovodi u pitanje opstanak više radnih mjesta u Finskoj nego u Francuskoj.

Rine je poručio da dijeli zabrinutost koju su prethodno izrazili finski sindikati, budući da je lakše otpustiti radnike u Finskoj nego u Francuskoj, prenosi agencija Frans pres.

"U Finskoj je jeftinije otpustiti radnike", pojasnio je ministar.

Prema podacima finskog Sindikata inženjera, otpuštanje francuskog radnika sa 15 godina radnog iskustva i mjesečnom neto platom od oko 3.000 evra košta oko 50.000 evra. U Finskoj je ta cifra znatno niža, a može se svesti čak i na nulu ukoliko zaposleni radi do kraja otkaznog roka.

Na konferenciji za štampu u sjedištu "Nokie" izvršni direktor te kompanije Radžev Suri izrazio je nadu da će radna mjesta i u Finskoj i u Francuskoj biti sačuvana nakon finalizovanja sporazuma.

"Nokia" je ove nedjelje saopštila da je zaključila ugovor o kupovini "Alcatel-Lucenta" za 15,6 milijardi evra. Prema sporazumu koji su odobrili odbori direktora obje kompanije, "Nokia" će ustupiti 0,55 odsto svoje akcije za svaku glavnu akciju "Alcatel-Lucenta", pa će akcionari francuske firme imati udio od 33,5 odsto u zajedničkoj kompaniji, kada transakcija bude okončana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije