Privreda

Srbija i BiH najgore u Evropi po uslovima poslovanja

Srbija i BiH najgore u Evropi po uslovima poslovanja
Srbija i BiH najgore u Evropi po uslovima poslovanja

BEOGRAD - Srbija je po uslovima poslovanja na evropskom dnu - navedeno je u najnovijem izvještaju Svjetske banke o prognozi uslova poslovanja za 2015. godinu, kojim je obuhvaćeno 189 zemalja u svijetu.

 U izvještaju Svjetske banke "Duing biznis 2015" Srbija je zauzela 91. mjesto, što je pad sa prošlogodišnje 77. pozicije, dok je od zemalja u regionu lošije plasirana jedino BiH, koja je na 107. mjestu.

Srbija najbolje stoji u segmentu zaštite investitora i manjinskih akcionara, na visokom 32. mjestu, a najgore je ocijenjena u segmentu dobijanja građevinskih dozvola, gdje je na 186. mjestu - prenijeli su beogradski mediji. 

Od zemalja u regionu najbolje je plasirana Makedonija na 30. mjestu, Crna Gora je na 36, Bugarska na 38, Rumunija na 48, Slovenija na 51. i Hrvatska na 65. mjestu.

Prema jednostavnosti plaćanja poreza Srbija je na 165. mjestu, a u rješavanju 

nesolventnosti pala je na 48. mjesto sa procedurom koja u prosjeku traje dve godine, s troškovima u vrijednosti 20 odsto nekretnine i stopom povrata od 29,2 odsto. 

Izvještaj Svjetske banke o poslovanju za 2015. godinu, pod nazivom "Više od efikasnosti", vrednuje propise za unapređenje poslovne aktivnosti, ali i one koji je ograničavaju. 

Na prvom mjestu liste nalazi se Singapur, slijede Novi Zeland, Hong Kong, Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Britanija, Finska i Australija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije