Privreda

Štajnmajer: I Evropska unija i Moskva

 Štajnmajer: I Evropska unija i Moskva
Štajnmajer: I Evropska unija i Moskva

BEOGRAD - Šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer najavio je tolerantniji odnos prema zemljama koje imaju paralelne odnose sa Moskvom istakavši da će poštovati pravo partnera da određuju balans politike prema EU i Rusiji.

''Umjesto da uslovljavamo saradnju po principu ili mi (EU) ili oni (Rusija), poštovaćemo pravo naših partnera da određuju nivo odnosa i balans politike prema dva centra moći'', rekao je Štajnmajer predstavljajući novu spoljnopolitičku orijentaciju u okviru diskusije sa berlinskim studentima, prenijela je današnja ''Politika''. 

On je najavio i mogućnost uspostavljanja regionalne saradnje koja bi podrazumjevala stvaranje zajedničkih tržišta EU i pojedinih država, bez požurivanja i da paralelno slede procese evrointegracija i da se pod pritiskom pripremjau za članstvo.

Šef diplomatije u koalicionoj vladi Angele Merkel rekao je da je pokušaj EU da od Ukrajine iznudi da se opredjeli za Moskvu ili Brisel bila velika greška i da će na nivou ministara spoljnjih poslova EU biti pripremljena nova taktika odnosa prema pojedinim zemljama, prije svega prema onim na istoku Evrope.

Pri tom je, kako piše ''Politika'', naglasio da ne govori samo u ime Berlina već da je riječ o inicijativi Vajmarskog trougla - konsultacionog foruma ministara spoljnjih poslova Njemačke, Francuske i Poljske koji od osnivanja 1991. godine služi određivanju zajedničkih smernica spoljnje politike tri zemlje.

Uz Štajnmajera, diskusiji su prisustvovale resorne kolege iz Francuske Loran Fabijus i iz Poljske Radoslav Sikorski.

Kako su utorak prenijeli njemački mediji, u zajedničkoj deklaraciji poslije sastanka ''Vajmajrskog trougla'' istaknuto je da su se Njemačka, Francuska i Poljska založile su se za novu "istočnu politiku" Evropske unije prema kojoj se susjedne zemlje na istoku više ne bi smjele stavljati pred dilemu "Rusija ili EU", navodi se u zajedničkoj deklaraciji šefova diplomatije te tri zemlje, koju prenose danas njemački mediji.

Kao primjer je navedena Ukrajina, gdje su šefovi diplomatija ove tri zemlje izjasnili da posledica ruske aneksije poluostrva Krim bude jačanje saradnje NATO-a sa istočnim partnerima.

Oni su predložili održavanje međunarodne konferencije o Ukrajini, uz učešće Rusije. Sugerisano je da bi takvu konferenciju trebalo održati nakon predsjedničkih izbora u Ukrajini, predvidenih za 25. maj.

Štajnamajerova izjava o tolerantnijem odnosu prema zemljama koje imaju paralelne odnose sa Moskvom usljedila je samo dan poslije vanrednog sastanka predstavnika ministarstva privrede i kancelarijata Anegle Merkel, na kome je postignuto da vlada neće ometati privrednu saradnju sa Moskvom.

Poslije ove Štajenmajerove izjave i stava kancelarke Merkel da neće ometati privrednu saradnju, njemački mediji su se, piše ''Politika'', okrenuli pitanju da li Berlin lomi led novog hladnog rata, to jest, kako kažu njemački komentatori, buši rupe u zidu sankcija prije nego što je sazidan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije