Privreda

Štrajk u RMU Zenica: Ogorčeni rudari digli glas

Štrajk u RMU Zenica: Ogorčeni rudari digli glas
Štrajk u RMU Zenica: Ogorčeni rudari digli glas

ZENICA - Oko tri stotine rudara pogona Stara jama Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica stupilo je u štrajk u noći između srijede i četvrtka, zahtijevajući, između ostaloga, isplatu toplog obroka za septembar i regresa za ovu godinu.

Treća, noćna smjena obustavila je proizvodnju, a ujutro im se pridružila i prva smjena jednog od tri pogona zeničkog rudnika. Sastanak njihovih predstavnika s direktorom RMU Zenica Esadom Čivićem nije urodio plodom.

"Svi smo u kreditima, a banke su nam od toplih obroka skinule rate za kredite, tako da topli obrok nismo ni dobili. Tražimo da nam se rate kredita odbijaju od plata, a već tri mjeseca to se ne radi. Svi rudari u FBiH su dobili regrese za ovu godinu osim zeničkih. Po čemu smo mi to drugačiji, radimo u najtežim uslovima. Dok ne dobijemo regres, nećemo raditi", kaže rudar Eldin Đidić.

"Mi ovdje samo tražimo svoja prava. Jutros smo došli na posao da radimo, ali ovo je moralo ovako biti. Nažalost, mnoga od naše djece nemaju šta jesti i rudari svoja prava dobijaju tek kada neki od nas pogine", kazao je Amir Arnaut, jedan od rudara.

Direktor rudnika Esad Čivić rudarima je potvrdio da je od Nevada Ikanovića, izvršnog direktora za proizvodnju u "Elektroprivredi BiH", dobio uvjeravanja da je na račun RMU Zenica uplaćeno više od 400.000 KM po osnovu razlike toplog obroka. Osim isplate toplih obroka i regresa, rudari su tražili i razdvajanje jamskih od vanjskih radnika po svim osnovama primanja, kao i da na kapiju rudnika mogu izaći bez odbijanja sati.

"Tokom dana ćemo na račune radnika prebaciti pripadajuća sredstva. Mi ne možemo samostalno isplatiti regres. Taj problem će na sjednici Glavnog odbora Sindikata rudara FBiH biti delegiran prema vladajućem društvu i Vladi FBiH", rekao je on.

Razdvajanje primanja jamskih radnika od vanjskih, kazao je, ne može se uraditi bez saglasnosti svih radnika.

"Sindikat RMU Zenica treba da napravi prijedlog i ako bude prihvatljiv za sve radnike, prihvatit ćemo ga. Stav Uprave je da zaposlenici koji izvrše svoje radne zadatke u obimu i kvalitetu koji je pred njih postavljen mogu uz potvrdu pretpostavljenog izaći slobodno na kapiju. Bit će ubilježeni da su izašli, ali neće imati konsekvence po rad i primanja. Mislim da taj zahtjev možemo ispoštovati", kazao je Čivić.

Iako se u ranim prijepodnevnim časovima u medijima pojavila informacija o prekidu štrajka, proizvodnja uglja, koja u ovom pogonu mjesečno dostiže oko 11.000 tona, u Staroj jami juče do poslijepodne nije bila normalizovana.

Rudarima pogona Stara jama Rudnika mrkog uglja Zenica danas su se u drugoj smjeni u štrajku  priključile i kolege iz ostala dva pogona Raspotočje i Stranjani. Oni imaju iste zahtjeve kao i njihove kolege iz Stare jame,a prije svega insistiraju na isplati regresa kojeg oni jedini u FBiH nisu dobili. Rudari traže da im se obrati   Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektorprivrede BiH u čijem sastavu se nalazi i RMU Zenica. U toku je potpuna obustava proizvodnje uglja u RMU Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije